Beş faktör kişilik özellikleri ile iş değerleri ilişkisinin kuşaklar kapsamında analizi
Analysis of five factor personality traits and work values within the scope of generations theory
  1. Tez No: 552252
  2. Yazar: BÜKE KALELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kuşaklar, Kişilik, Beş Faktör Kişilik, Büyük Beşli, İş Değerleri, Generations, Personality, Five Factor Personality, Big Five, Work Values
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bireylerin kişilikleri ve iş değerleri iş yaşamını etkileyen önemli faktörlerdendir. Kişiliğin ve değerlerin bireylerin doğdukları ve yetiştikleri dönemde oluştuğu düşünüldüğünde; bu konuların kuşaklar açısından incelenmesi gerektiği sonucu ortaya çıkmıştır. İş yerinde kuşaklar arası farklılıkları anlamak çalışanların ihtiyaçlarını karşılamanın ilk adımıdır. Her bir kuşağın farklı özellikleri olduğundan kurumlar da sistemlerini kuşakların beklentileri ve ihtiyaçlarına göre güncellemek durumundadır. Bu araştırmanın amacı, beş faktör kişilik özellikleri ile iş değerleri arasındaki ilişkinin kuşaklar kapsamında analizini gerçekleştirmektir. Bu doğrultuda ilk bölümde kuşak özelliklerine, ikinci bölümde kişilik konusuna ve beş faktör kişilik özelliklerine, üçüncü bölümde ise iş değerlerine değinilmiştir. Dördüncü bölümde ise kuşaklar, kişilik özellikleri ve iş değerleri ilişkisinden bahsedilmiştir. Araştırmada Super'ın İş Değerleri Envanteri'nden ve Goldberg'in Beş Faktör Kişilik Envanteri'nden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda, Türkiye'de yaşayan farklı kuşaklardan bireylerin öne çıkan kişilik özellikleri ve benimsedikleri iş değerleri saptanmış; aralarındaki ilişki analiz edilerek kuşakları yansıtan belirleyici değerlendirmeler ortaya konulmuştur. Araştırma sonuçlarının kuşakların özelliklerini genel olarak desteklediği görülmüştür. Ayrıca kuşaklar kapsamında beş faktör kişilik özellikleri ile iş değerlerinin çoğu arasında pozitif yönde ancak düşük seviyede anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Individuals' personality and work values have important effects in the workplace. Considering the personality and values are formed in the period when individuals are born and grown; these issues have to be examined in terms of generations. Understanding generational differences in the workplace is the first step in meeting the needs of employees. As each generation has different characteristics, organisations have to update their systems according to the expectations and needs of generations. The purpose of this study is to analyze the relationship between five factor personality traits and work values within the context of generations. In this respect, the first part focuses on generational features. The second part is about the personality and five factor personality traits and in the third part work values were explained. In the fourth part, the relationship between generations, personality traits and work values was mentioned. In this study, Super's Work Values Inventory and Goldberg's Five Factor Personality Inventory were used. As a result, the prominent personality traits and work values of individuals from different generations living in Turkey were determined. In addition, the relationship between work values and personality traits was analyzed and the characteristics of the generations were explained. The results of the research generally support the previous studies and characteristics of generations. Also, a positive but low level significant relationship was found between the five factor personality traits and most of the work values within the generations.