Resmi olmayan (informel) iletişimin çalışanların iş tatminleri üzerine etkilerine dair bir araştırma
A study on impacts of informal communication on job satisfactions of employees
- Tez No: 553826
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ERYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnformel iletişim, iş tatmini, Informal Communication, Job Satisfaction Date: December, 2014
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
RESMİ OLMAYAN (İNFORMEL) İLETİŞİMİN ÇALIŞANLARIN İŞ TATMİNLERİ ÜZERİNE ETKİLERİNE DAİR BİR ARAŞTIRMA Bu araştırmanın amacı, çalışanların kullandıkları informel iletişim ile iş tatminleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bolu ili Mengen ilçesi örnekleminde görev yapan çalışanların görüşlerine göre çalışanların informel iletişimleri ile iş tatminleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmada; çalışanların informel iletişimleri bağımsız değişken, iş tatminleri ise bağımlı değişken olarak ele alınmıştır. Araştırmada kullanılan anket üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çalışanların kişisel bilgileri; ikinci bölümde informel ilişkiler ölçeği; üçüncü bölümde ise iş tatmin ölçeği kullanılarak bilgiler toplanmıştır. Örneklemi Mengen'de bulunan Mengen Gentaş Grubu Fabrikası'nda görev yapan ve basit tesadüfî örneklem yöntemiyle seçilen 104 çalışan oluşturmaktadır. Bulgulara göre, çalışanların informel iletişimlerinin ile iş tatminleri üzerinde kısmen anlamlı bir ilişki bulunduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
A STUDY ON IMPACTS OF INFORMAL COMMUNICATION ON JOB SATISFACTIONS OF EMPLOYEES The purporse of this study is to search the relationship between the informal communication used by the employees and their job satisfaction. The relationship between informal communication and job satisfaction of employees is studied according to the view of employees working at Bolu Province, Mengen District organisation sample. In this study, informal communication of employees is considered as independent variable and their job satisfaction is considered as dependent variables. The questionnaire used in the study consists of three sections. The necessary data is collected by using, personal information of the employees in the first section, informal relations scale in second section and job satisfaction scale in third section. 104 employees working at Mengen Gentaş Group Factory in Mengen form up the sample. According to findings, it was seen that there is a significant and partial effect of employees' informal communication on their job satisfactions.