Mobil pazarlama uygulama özelliklerinin tüketici tutumuna yönelik olası etkilerinin incelenmesi
Examining the possible impacts of mobile marketing application features on consumer attitude
- Tez No: 554481
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI KUŞÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketici Tutumu, Mobil Pazarlama, Tüketici Psikolojisi, Mobil Uygulamalar, Consumer Attitude, Mobile Marketing, Psychology of Consumer, Mobile Applications
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Günümüzde meydana gelen teknolojik gelişmeler pazarlama sektörünü etkileyerek yeni yöntemler kazandırmakla birlikte keskin bir rekabet ortamı da oluşturmaktadır. İşletmelerin sürdürülebilirliği, kar ile büyümesi ve önemli gelir elde etmeleri açısından günümüzdeki bireylerin alışkanlıklarını göz önünde tutması gereklidir. Mobil telefonların internete bağlanabilme özelliği ile birlikte zaman ve mekân bağımsız, kullanıcının her istediğine kolaylıkla ulaşabilmesi tüketici açısından bağımlılık yaratmış olup cep telefonları ile 7/24 birlikte yaşamalarına neden olmuştur. Bu durumun farkına varan işletmeler genel pazarlamadan mobil pazarlamaya geçerek tüketiciler ile her an her yerde ürünlerini tanıtabilme olanaklarından faydalanabilmektedirler. Gelişen iletişim teknolojisi ile gerçekleştirilen mobil pazarlama yöntemlerinde tüketici tutumlarının önemli etkileri vardır. Bu araştırmanın amacı da mobil pazarlamaya yönelik tüketici tutumlarının gerçek mobil kullanıcılar üzerinde test edilip kullanıcı algı faktörleri altında incelenmesi ile işletmelere ve literatüre bu çalışmanın kaynak olarak kullanılabilmesidir. Araştırma kapsamında testin güvenirlik ve geçerliliğini ispat etmek için, faktör, güvenirlik ve geçerlilik analizleri yapılmıştır. Bu analizler doğrultusunda, mobil pazarlama ve uygulamalarına yönelik tüketici tutumlarının bilgi sağlama, hedonik algı, rahatsızlık verme, fayda, güven ve kullanım kolaylığı algıları üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre bilgi sağlama, hedonik algı, fayda, güven, kullanım kolaylığı algıları tüketici üzerinde olumlu etki yaratırken, mobil pazarlama içeriklerinin rahatsızlık verme algısının tüketici üzerinde olumsuz etki yarattığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, technological developments affect the marketing sector and provide new methods and create a significant competition. Businesses need to keep in mind the habits of today's individuals in terms of sustainability, profit growth and significant income. Mobile phones can be connected to the internet with the ability to connect time and space independent, the user can easily reach whatever they wanted to create dependency for the consumer and mobile phones have caused them to live together 24/7. Companies that realize this situation can take advantage of the opportunities of introducing their products to the consumers at any time by switching from conventional marketing to mobile marketing. There are important effects of consumer attitudes on mobile marketing methods realized with developing communication technology. The aim of this research is to test consumer attitudes towards mobile marketing on real mobile users and to examine them under user perception factors. In order to prove validity and the reliability of the test, factor, reliability and validity analyzes were performed. In line with these analyzes, studies on consumer attitudes towards mobile marketing and their applications, information about perception, hedonic perception, discomfort, benefit, trust and ease of use were studied. According to the consequences of the analysis, the perception of information, hedonic perception, usefulness, trust, easy of use had a positive effect on the consumer, while the perception of annoying of mobile marketing contents had a negative effect on the consumer.