Doğu Karadeniz Bölgesi'nde sosyal medya bağımlılığı ile kişisel iyi oluş arasındaki ilişkinin incelenmesi
In the Eastern Region examination of the relationship social media addiction between personal well-being
- Tez No: 554784
- Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER ÇETİNGÜÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Bağımlılık, Sosyal Medya Bağımlılığı, Kişisel İyi Oluş, Doğu Karadeniz Bölgesi, Social Media, Dependence, Social Media Addiction, Personal Well-being, Eastern Black Sea Region
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmada, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Sosyal Medya Bağımlılığı ile Kişisel İyi Oluş arasındaki ilişki incelenmektedir. Araştırmaya 18 ve üstü yaş aralığında 900 erkek ve 900 kadın toplam 1800 kişi katılmıştır. Çalışmaya alınan katılımcıların genel yaş ortalaması 31,8'dir. Erkeklerin yaş ortalaması 32 (SS=10.8), kadınların yaş ortalaması ise 32 (SS=11.5)'dir. Araştırmanın verileri Sosyodemografik Bilgi Formu, Davranış Etkileme Yükü Formu ve Kişisel İyi Oluş İndeksi Yetişkin Formu (KİOİ-YF)ile toplanmıştır. Çalışmada elde edilen veriler SPSS21 programında analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Lineer Regresyon kullanılmıştır. Çalışma sonucunda bireylerin sosyal medya bağımlılıklarının cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim düzeyi gibi değişkenler açısından farklılaştığı belirlenmiştir. Ayrıca sosyal medya bağımlılığı ile kişisel iyi oluş arasında istatistikçe anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Sosyal medyanın yoğun kullanılmasıyla birlikte oluşabilecek olumsuzluklar ve bu olumsuzlukların sonucunda çıkan bağımlılık için bireylere internet ve sağlıklı internet kullanımı hakkında bilinçlendirici çalışmaların yapılması önerilmektedir. Bu alanda yapılan bilimsel çalışmaların da gerekli bilincin oluşmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In a research, the eastern region examination of the relationships social media Addiction between person well-being.This research age 18 and older 900 men and 900 woman total 1800 people participated. The average age of the participants was 31.8 the average age of men is 32 (SS=10.8) , the average age of woman is 32(SS=11.5). Research data Sociodemografic Information Form, Behavior Impact Load Form collected with ( KİOİ-YF). Data obtained in the study analysis in SPSS program. Evaluation of data, one-way analysis of variance (ANOVA) and Lineer regression used. As a result of the study, social media responsibilities of individuals gender, age, marital status, education level it has been determined that the variables differ.Moreover, there was no statistically significant relationship between social media Addiction and personal well-being. It is recommended to raise awareness about the internet and healthy internet usage for indivuduals due to the negative consequences of social media and the Addiction resulting from these adversities.Scientific studies in this area are thought to contribute to the formation of the necessary consciousness.