Ethno-marketing und die gesellschaftlichen auswirkungen
Etnik pazarlama ve sosyal etkileri
  1. Tez No: 555065
  2. Yazar: MARİA KLARA SCHARHAG
  3. Danışmanlar: DR. JOERG SCHEFFER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, İşletme, Sociology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etnik pazarlama, hedef kitle pazarlaması, pazar araştırması, yapısalcılık, çeşitlilik pazarlaması, nitel araştırma, Almanya, Türkiye, Ethnic-marketing, target group marketing, market research, constructivism, diversity marketing, qualitative research, Germany, Turkey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: Türk-Alman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürlerarası Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmanın ana konusunu etnik pazar segmentasyon kriterlerine dayalı hedef kitle pazarlaması oluşturmaktadır. Çalışmanın odak noktasında Almanya'da yaşayan, Türk kökenli olan ve halk arasında“Almancı”olarak tabir edilen hedef kitle yer almaktadır. Etnik pazarlama, genel bir pazarın içinde ayrı bir hedef kitle oluşturan bir etnik gruba yönelik pazarlama çalışmalarındaki stratejik yönlendirmeyi ifade eder. Bu çalışmanın amacı ilk olarak etnik pazarlama alanı içerisinde tanımlanabilecek iki farklı pozisyona genel bir bakış sunmaktır. Etnik pazarlama yaklaşımlarını, stratejilerini, pazar araştırması ve etnik pazarlama ajansları gibi ilgili tarafların arkasında yatan anlam yapılarını analiz etmek, çalışmanın ikinci amacını oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra problem farkındalığı ile etnik pazarlama yaklaşımının gelecekteki olası gelişiminin yönünü analiz etmek de çalışmanın ilgi alanına dahildir. Etnik pazarlama, eknomik nedenlerle kitlesel pazarı esnek tüketici segmentlerine bölme gerekliliği ile, yalnızca yapısal etnik özelliklere dayalı hedef kitlelerin ilgi alanına göre inşa edilmesine yönelik sosyal bilimsel eleştiri arasındaki çatışma alanında yer almaktadır. Bu analiz için, uzmanlar ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yürütülerek nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Sonuçlar gömülü kuram (Grounded Theory) analiz yöntemi ile kodlanmıştır. Çalışmanın temel sonucu, kültür ve etnisitenin deterministik anlayışına dayalı önceki etnik pazarlama yaklaşımlarının güncelliğini yitirdiğinin ve daha fazla desteklenemeyeceğinin tespitidir. Toplumsal süreçler ve kültürel bilimsel yaklaşımlar, etnik pazarlamanın yalnızca tutarsız bir ekonomik olgu olarak görülmemesi gerektiğini, tüketici üzerinde karşılıklı olarak etkisi olduğunu, toplumsal bağlamda konumlandırılması gerektiğini göstermektedir. Dijital pazar araştırmaları ve segmentasyon imkanları, ihtiyaç duyulan yeni etnik pazarlama yaklaşımı için uygun verleri sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Main topic of this study is target group marketing based on ethnic market segmentation criteria. Focus lies hereby on the target group of the so-called“German-Turks”in Germany. Ethnic-marketing describes the strategic orientation in marketing activities towards an ethnic group which constitutes as a group inside a general market. Aim of this study was firstly to give an overview over the two opposing positions which can be identified inside the field of ethnic-marketing. Secondly, the aim was to analyze ethnicmarketing approaches, strategies and structures of meaning lying behind involved parties such as the field of market research and ethnic-marketing agencies. Besides, it was the interest of this study to analyze a problem awareness and possible future direction of development for the ethnic-marketing approach. Ethnic-marketing lies inside a field of tension between the economic necessity to segment the mass-market into responsive costumer segments and the cultural and social science-oriented critique of the interestbased construction of target groups only based on constructed ethnic characteristics. For this analysis, qualitative research methods were used by conducting guided expert interviews. The results were coded based on the analysis method of Grounded Theory. Main outcome of this study was that former ethnic-marketing approaches are based on a deterministic understanding of culture and ethnicity and are therefore outdated and no longer supportable. Societal processes and cultural-science based approaches show that ethnic-marketing cannot be seen as a solely incoherent economic phenomena but instead needs to be located in a societal context having impact on the consumer and vice versa. The possibilities of digital market research and segmentation provide suitable data for a needed new approach to ethnic-marketing.