Doğum öncesi baba bağlanma ölçeği'nin Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması
Turkish validity and reliability study of paternal antenatal attachment scale
  1. Tez No: 555263
  2. Yazar: TUĞBA ENİSE BENLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM AKSOY DERYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Baba, bağlanma, doğum öncesi, geçerlik, güvenirlik, ölçek, Paternal, attachment, antenatal, validity, reliability, scale
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı doğumdan önce baba ile bebek arasındaki bağlanmayı ölçmek üzere Condon tarafından geliştirilen DÖBBÖ'nin Türk babalar için geçerlik ve güvenirliğini yapmaktır. Materyal ve Metot: Metodolojik türde yürütülen araştırmanın evrenini Malatya Eğitim Araştırma Hastanesi Beydağı Kampüsü Kadın Doğum Polikliniklerine eşiyle birlikte gebelik takibi amacı ile başvuran babalar oluşturdu. Araştırmaya 580 baba dahil edildi. Veriler Kasım 2018-Nisan 2019 tarihlerinde, araştırmaya katılmayı kabul eden babalara“Kişisel Tanıtım Formu”ve 16 sorudan oluşan“DÖBBÖ”uygulanarak elde edildi. Verilerin istatistiksel analizinde sayı, yüzde, ortalama ve standart sapma gibi tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra dil ve kapsam geçerliği, AFA, DFA, Cronbach's α güvenirlik katsayısı ve test-tekrar test analizi kullanıldı. Veriler, SPSS 25.0 ve AMOS 24.0 istatistik paket programları ile analiz edildi. Bulgular: Araştırmada AFA sonucunda DÖBBÖ'nin“bağlanmanın niteliği”alt boyutunda 8 madde,“bağlanmaya harcanan zaman”alt boyutunda 8 madde olmak üzere 16 maddeden oluştuğu belirlendi. Ölçek maddelerinin faktör yüklerinin 0.30'ın üzerinde olduğu ve toplam varyansın %41.01'ini açıkladığı belirlendi. DFA, AFA sonucunda çıkan 2 faktörlü ölçek yapısını destekledi. DFA sonucunda iyi uyum indeks değerleri elde edildi. Cronbach's α; DÖBBÖ'nin toplamında 0.82,“bağlanmanın niteliği”alt boyutunda 0.80,“bağlanmaya harcanan zaman”alt boyutunda 0.67 olarak bulundu. Ayrıca, ölçeğin madde toplam korelasyonu ve test-tekrar test analizi yüksek korelasyona sahipti. Sonuç: DÖBBÖ'nin orijinal ölçekle benzer bir yapıda, geçerlik ve güvenirliğinin yüksek olduğu ve Türk toplumundaki babalar için doğum öncesi baba ile bebek arasındaki bağlanmaya yönelik tutumları değerlendirmede kullanılabilecek yeterli bir ölçüm aracı olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this research was to adapt the validity and reliability of the PAAS developed by Condon to measure the attachment between father and baby before birth for Turkish fathers. Material and Method: The universe of the methodological study consisted of fathers who applied to Malatya Training and Research Hospital Beydağı Campus Gynecology Clinics with their spouse for pregnancy follow-up. 580 fathers were included in the research. The data were obtained by applying the Personal Identification Form and a PAAS consisting of 16 questions to the fathers who accepted to participate in the study between November 2018 and April 2019. In addition to descriptive statistics such as number, percentage, mean and standard deviation, language and scope validity, EFA, CFA, Cronbach's α reliability coefficient and test-retest analysis were used for statistical analysis of the data. Data were analyzed with SPSS 25.0 and AMOS 24.0 statistical package programs. Results: In the study, as a result of the EFA, it was determined that the PAAS consisted of 16 items, 8 items in the“quality of attachment”sub-dimension and 8 items in the“time spent in attachment mode”sub-dimension. The factor loadings of the scale items were above 0.30 and explained 41.01% of the total variance. It supported the 2-factor scale structure resulting from EFA and CFA. Good fit index values were obtained as a result of CFA. Cronbach's α was found to be 0.82 in the total scale, 0.80 in the“quality of attachment”sub-dimension and 0.67 in the“time spent in attachment mode”. In addition, item-total correlation and test-retest analysis of the scale had a high correlation. Conclusion: It was determined that the PAAS had a validity and reliability similar to the original scale, and it was an adequate measurement tool that for the fathers in Turkish society could be used to evaluate the attitudes towards attachment between prenatal father and baby.