Yaratıcı drama etkinliklerinin İngilizce konuşma becerisine etkisi
The effect of creative drama activities on English speaking skill
  1. Tez No: 555582
  2. Yazar: ÖZLEM GÖKTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHİTTİN ÇALIŞKAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA SERKAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eylem araştırması, konuşma becerisi, yaratıcı drama, tutum, Action research, speaking skill, creative drama, attitude
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu eylem araştırmasının amacı, kendi okuttuğum yedinci sınıfta, İngilizce dersinde konuşma kazanımlarına ulaşmak amacıyla uyguladığım yaratıcı drama etkinliklerini incelemek ve etkili uygulamaları tanımlamaktır. Araştırmada“Öğrencilerimin konuşma becerilerini nasıl geliştirebilirim?”sorusuna cevap arandı. Yapılan literatür incelemesi sonucunda eylem araştırmasının teorik temelleri şu şekilde oluşturuldu: Yaratıcı drama etkinlikleri konuşma becerisini geliştirebilir. Bu ilerleme öğrencilerin derse yönelik olumlu tutum geliştirmelerini sağlayabilir. Olumlu tutum öğrencilerin sonraki konuşma görevlerinde başarılı olmalarını sağlayabilir. Çalışma 7. sınıfa devam eden 9 erkek 12 kız öğrenci ile gerçekleştirildi. Uygulama on hafta sürdü. Uygulama öncesinde ve sonrasında öğrenciler tutum ölçeğini aldılar ve bir konuşma sınavına girdiler. Sekiz hafta yaratıcı drama etkinlikleri uygulandı. Nicel verilerin analizinde toplamlar ve ortalamalar, nitel verinin analizinde tümevarım analizi kullanıldı. Araştırmada, yaratıcı drama etkinliklerinin konuşma becerisini geliştirdiği, en çok da sözcük bilgisinin gelişmesinde etkili olduğu sonucuna ulaşıldı. Bir diğer sonuç, yaratıcı drama uygulamalarının ve bu uygulamanın konuşma becerilerindeki olumlu etkilerinin derse yönelik tutumu olumlu etkilediğiydi. Araştırma günlüğünden elde edilen kategoriler de bu sonuçları destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
The objective of this action research is to examine the effects of creative drama activities used in English lesson for the purpose of getting speaking skills and define effective practices in seventh grade taught by me. The question of this study“How can I improve my students' speaking skill?”was answered. As a result of literature review, the theorical base of action research has been formed like this: Creative drama can improve speaking skills. This improvement can help students develop positive attitudes towards the lesson. Positive attitudes can provide to be successful for the next speaking duties of students. The study was carried out with 9 male 12 female students attending at seventh grade. This study was implemented for ten weeks. Before and after of this study, students took attitude scale and oral examination. Creative drama activities were implemented for eight weeks. Mean and total scores were used for analysis of the quantitative data, an inductive approach were used for qualitative data. It was concluded from this study that creative drama activities improved speaking skills and had the most effective in the development of vocabulary. Another result was that creative drama activities and their positive effects on speaking skills positively influenced attitudes towards lesson. The categorizes obtained from the research diary supported these results.