The effect of drama technique on foreign language speaking skills and student's motivation
Drama tekniğinin yabancı dil konuşma becerisine ve öğrenci motivasyonuna etkisi
  1. Tez No: 882662
  2. Yazar: EMİNE BEYZA KALKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUNA AKALIN KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: drama, yabancı dil konuşma becerisi, motivasyon, drama techniques-based program, speaking skills, motivation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Bu çalışma, 6. sınıf öğrencilerinin konuşma becerilerini geliştirmede ve konuşma motivasyonlarını arttırmada drama tekniğinin etkililiğini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırmanın çalışma grubunu Erzincan'da bir ortaokulda 6. sınıfta öğrenim gören 25 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada sıralı açıklayıcı karma desen kullanılmıştır. Katılımcılar, konuşma görevleri ve etkinliklerine yanıt verirken belirli drama tekniklerini kullanmaları için eğitilmişlerdir. Çalışmanın araçları arasında konuşma becerisi testi ve motivasyon ölçeği yer almaktadır. Test ve ölçek katılımcılara drama etkinliklerinden önce ve sonra uygulanmıştır. Ayrıca araştırmada veri toplama sürecinde açık uçlu sorulardan oluşan dijital anket kullanılmıştır. Nicel veriler SPSS kullanılarak, nitel veriler ise içerik analizi yoluyla değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmanın bulguları, konuşma becerilerine yönelik drama teknikleri temelli program sonrasında ortaya çıkmıştır. Bulguların hem nitel hem de nicel olarak incelemesi yapılmıştır. Nitel veriler içerik analizi yöntemiyle incelenmiş; elde edilen veriler tema, kod ve alt temalara ayrılarak tablolaştırılmıştır. Nicel veriler, bağımlı örneklem t-testi kullanılarak öğrencilerin drama öncesi ve sonrası İngilizce konuşma becerileri arasında anlamlı bir fark olup olmadığı yönünden incelenmiştir Sonuçlar: Çalışma sonunda, konuşma becerisinin ön ve son testleri arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Ayrıca drama etkinliklerinin öğrencilerin konuşma becerisine yönelik motivasyonlarını artırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to investigate the effectiveness of drama techniques in improving 6th-grade students' speaking skills and increasing their speaking motivation. Method: The participants of the study consisted of 25 6th-grade students in a middle school in Erzincan. A one-group pre-post test design was used in the study. Participants were trained to use specific drama techniques in responding to speaking tasks and activities. The study instruments included a speaking skills test and a motivation scale. The test and the scale were administered to the participants before and after the intervention. In addition, a questionnaire with open-ended questions was used to collect data. Quantitative data were analyzed using SPSS, and qualitative data were analyzed through content analysis. Findings: The findings of the study emerged after the drama techniques-based program for speaking skills. The findings were analyzed both qualitatively and quantitatively. Content analysis was performed for qualitative data and tabulated by making themes, codes, and sub-themes. When the quantitative data were examined, a t-test was applied to reveal whether there was a significant difference between the student's English speaking skills before and after the drama, and the data were analyzed with the SPSS program. Conclusions: As a result of the study, a significant difference was found between the pre- and post-tests of the speaking tests. In addition, it was determined that drama activities increased students' motivation towards speaking skills.