Kayseri Müzesinde bulunan Karamanoğulları beyliği sikkeleri
Karamanoğullari membership coins in Kayseri Museum
  1. Tez No: 555969
  2. Yazar: MUSTAFA ÇOLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SULTAN MURAT TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Müzecilik, Sanat Tarihi, Archeology, Museology, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Kayseri, Müze, Karamanoğulları, Sikke, Para, Kayseri, Museum, Karamanogullari, Coin, Money
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Karamanoğlu Beyliği Sikkelerini, Kayseri Müzesinde bulunan örnekleri özelinde değerlendirmeye tabi tuttuğumuz çalışmamızda, görece karanlıkta kalmış bir konu aydınlatılmaya çalışılmıştır. Çalışmamız sırasında Kayseri Müzesinde 51 adet Karamanoğulları Beyliği Dönemine ait sikkenin İslami Sikke Envanterine kayıtlı olduğu ve bunların tamamının depoda muhafaza edildiği tespit edilmiştir. Tespiti yapılan sikkelerin tamamına katalogda yer verilmiş ve değerlendirmeye alınmıştır. Çalışmamızın ilk bölümünde çalışmanın kapsamı ve önemi hakkında kısaca bilgi verilmiş ve konu hakkında bilgi edinilebilecek ilk başvuru kaynakları tanıtılmıştır. İkinci bölümde ise tarihi süreç içerisinde sikkenin gelişimi ile basım teknikleri tanıtılmış ve ayrıca genel hatlarıyla Karamanoğulları Beyliği Tarihine kısaca değinilmiştir. Üçüncü bölümde tespiti yapılan sikkelerin kataloğu çıkarılmış olup katalog çalışması sırasında söz konusu sikkelere ait envanter bilgileri ile ölçü, tartı ve eserlerin kondisyon durumlarına yer verilmiştir. Sikkeler üzerinde yer alan yazılar okunarak aktarılmaya çalışılmıştır. Katalog oluşturulurken öncelikli olarak kronolojik bir dizim oluşturulmaya özen gösterilmiştir. Dördüncü bölümde ise kataloğa alınan sikkeler üzerinde genel değerlendirmeler yapılarak, tarihlendirilmesi hakkında fikirlerimiz ile kullanılan malzeme ve teknik üzerinde değerlendirmeye yer verilmiştir. Dördüncü bölümde kataloğa alınan 51 adet Karamanoğlu Beyliği sikkesi değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Karamanoğlu Principality Coins of Kayseri Museum in the study of the samples we have subjected to a specific study in the dark was tried to clarify a subject. During our study, it was determined that the coin belonging to 51 Karamanoğulları Principality Period in Kayseri Museum was registered to the Islamic Coin Inventory and all these were kept in warehouse. All of the coins were identified and included in the catalog. In the first part of our study, brief information was given about the scope and importance of our subject study and information was given about the first sources of reference. In the second part, the development of coins and printing techniques were introduced in the historical process and the history of Karamanoğulları Principality was briefly mentioned. In the third chapter, the catalog of the coins determined was removed and the inventory information and the measurements related to the mentioned coins were included in the scale study. In order to create a catalog, a chronological index was created. In the fourth chapter, general evaluations on the coinage taken to the catalog were made and the material and technique used in this study were evaluated.