İşveren markası ve kariyer çapasının işten ayrılma niyetine etkisi: Nicel yöntem araştırması
Impacts of employer brand and career anchor on intention toquit employment: Quantitative methods research
- Tez No: 556011
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: işveren markası, kariyer çapası, işten ayrılma niyeti, employer brand, intention to quit employment, career anchor
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Çalışmada temel olarak işveren markası uygulamalarının işten ayrılma niyeti üzerindenki etkileri ile kariyer çapasının aracı etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Teknoloji, finans ve ilaç sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerde görev yapan 229 çalışandan elde edilen veriler ile oluşturulan örneklem üzerinden araştırma gerçekleştirilmiştir. Veriler SPSS 20 programı kullanılarak çözümlenmiştir. İşveren markası ile işten ayrılma niyeti arasında kariyer çapasının aracı etkisinin araştırıldığı bu çalışmada çoklu regresyon tekniklerinden bir olan hiyerarşik regresyon analizi ile veriler çözümlenmiştir. Veriler sonucu elde edilen bulgular incelendiğinde işveren markası ile kariyer çapası, işveren markası ile işten ayrılma niyeti ve kariyer çapası ile işten ayrılma niyeti arasında istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde bir etki gözlemlenmiştir. Ancak işveren markası uygulamaları ile işten ayrılma niyeti arasında kariyer çapasının aracı etkisinin bulunmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study mainly aims to explore the impacts of employer brand initiatives on intention to quit employment and the mediator effect of the career anchor. The study was conducted based on the sample created with the data obtained from 229 employees working in the companies operating in technology, finance and pharmaceuticals sectors. The data was analysed using SPSS 20 program. Hierarchical regression analysis was applied to the data in this study investigating the mediator effect of the career anchor between the employer brand and the intention to quit employment. The review of the findings obtained from the data demonstrated a statistically significant correlation between the employer brand and career anchor; employer brand and the intention to quit employment; the career anchor and the intention to quit. However, it concluded that the career anchor has no mediator effect between the employer brand initiatives and the intention to quit employment.