Kültürlerarası pazarlama iletişimi farklılıkları Azerbaycan-Türkiye örneği LC Waikiki-Zara karşılaştırması
Differences of intercultural marketing communication Azerbaijan-Turkey example comparison of LC Waikik-Zara
- Tez No: 556040
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YALÇIN KIRDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Halkla İlişkiler, İşletme, Clothing Industry, Public Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, Pazarlama, Uluslararası Pazarlama, Müşteri Memnuniyeti, Brand, Marketing, International Marketing, Customer satisfaction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Günümüz piyasasında ürün çeşitliliğinin fazlalığı ve rekabetin artmasından dolayı pazarlamacıların müşterileri elde tutması her geçen gün zorlaşmaktadır. Pazarlamacılar müşterilerini memnun etmek için yeni stratejiler bulmakla beraber firmanın kârını artırma amaçlı uluslararası pazarlara girmeyi hedeflemektedirler. Bu çalışmanın amacı iki farklı kültürde yetişmiş üniversite öğrencilerinin hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren markaları satın alma faaliyetlerini etkileyen faktörleri incelemektedir. Bu çalışma tarama yönteminin kullanıldığı betimsel bir araştırmadır. Çalışma grubunu Azerbaycanın başkenti Bakü'de bulunan Hazar Üniversitesi ve Türkiye'deki İstanbul Maltepe Üniversitesinde İletişim Fakültesi'nde eğitim alan 3. ve 4. sınıf öğrencileri arasından 181'i kadın, 99'u erkek olmak üzere toplamda 280 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmanın sonucu olarak ankete katılan öğrencilerin LC Waikiki ve Zara markasını tercih etme nedenlerinin iki ülkeye göre farklılık gösterdiği görülmüştür. Ülkeye göre markaya harcanan paranın bağımlılık göstermediği ortaya çıkmıştır. Cinsiyete göre marka seçiminin ve markanın seçilme nedeninin farklı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In today's market, due to product variety and increasing competition, it is becoming more difficult for marketers to keep their customers. Marketers aim to enter the international markets to increase the profits of their companies while finding new strategies to satisfy their customers. The aim of this study is to examine the factors affecting the purchasing activities of the university students who are from two different cultures. This study is a descriptive study using screening method. The sample of this study consists of third- and forth-year students, 181 female and 99 male students, 280 students in total, enrolled in the Faculty of Communication in Azerbaijan Khazar University in Baku and Istanbul Maltepe University in Turkey. As a result of the study, it has been seen that the reasons of choices of the students who participated in the survey differ in accordance with the two countries. It has been conducted that the spent money on the brands does not show dependency according to the countries. It has been conducted that the choices differ in accordance with the gender.