Ters yüz öğrenmenin 7. sınıf öğrencilerinin akademik başarısına etkisi
The effect of flipped learning on students' academic success
- Tez No: 556375
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL ŞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ters yüz öğrenme, İngilizce Öğretimi, Akademik Başarı, Flipped Learning, English Language Teaching, Academic Success
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Çalışmanın amacı ters-yüz öğrenmenin 7. Sınıf öğrencilerinin İngilizce dersindeki akademik başarısına etkisini araştırmaktır. Ters yüz öğrenme kısaca okulda yapılan öğretim ve evde yapılan ödev etkinliklerinin yer değiştirmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu Malatya ili Pütürge ilçesi Pazarcık köyündeki Pazarcık ortaokulunda 7.sınıfa devam eden, 31 kişilik deney grubu oluşturmaktadır. Araştırmada nicel bir yöntem olan tek gruplu ön test son test deneysel desen kullanılmıştır. Deneysel işlem süresince deney grubunda ters-yüz öğretim ile İngilizce öğretimi uygulanmıştır. Deneysel uygulama haftada 4 ders olmak üzere 5 hafta sürmüştür. Süreç“Superstitions”(Batıl İnançlar) ve“Public Buildings”(Kamu Binaları) ünitelerini kapsamaktadır. Veri toplama araçları 27 sorudan oluşan başarı testi ve 30 maddelik öğrenci görüşleri anketidir. Araştırmacı tarafından, Milli Eğitim Bakanlğı programında belirlenen kazanımlar doğrultusunda geliştirilen başarı testi ön test ve son test olarak, öğrenci görüşleri anketi ise süreç sonunda uygulanmıştır. Dersler esrasında öğenci davranışları Class Dojo davranış yönetim sistemi ile kontrol edilmiştir. Araştırmada ayrıca derse katılım sıklığı ve Genel Ağırlıklı Not Ortalaması değişkeninin etkisi, öğrencilerin Ters Yüz Öğrenme yöntemi ile ilgili görüşleri de incelenmiştir. Deneysel süreç sonunda elde edilen veriler, ters yüz öğrenme yönteminin öğrencilerin akademik başarılarında etkisi olup olmadığını ortaya çıkarmak ve öğrencilerin yöntemle ilgili görüşlerini incelemek için için bağımlı gruplar t-testi, Wilcoxon işaretli sıralar testi, bağımsız gruplar t-testi, Mann Whitney U ve ANCOVA testleri kullanılmıştır. Sonuçlar Ters Yüz Öğrenme yöneteminin öğrencilerin akademik başarsını olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Derse katılımın yöntemin etkisini arttırdığı görülmüştür. Genel Ağırlıklı Not Ortalaması yöntemin başarıyı arttırmasında etkili bir değişkendir. Öğrenciler yöntemle ilgili olumlu görüşlere sahiplerdir. Elde edilen sonuçlara göre yöntemin akademik başarıyı arttırmada var olan yöntemlerin yerine kullanılabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The study aims at investigating the effect of Flipped Learning on students' academic success in English lesson. Flipped Learning is an approach that inverts the time class teaching and homework is done. The sample of the study consists of 31 7th grade students in Pazarcık Middle School that is located in Malatya, Turkey. As a quantitative method, experimental design with pre and posttest with one group is going to be used in the study. During the experimental procedure, in the experiment group Flipped Learning is going to be applied. The experimental process is going to last for 5 weeks, 4 lessons for each group a week. The process will be applied during the 7th grade units:“Superstition”and“Public Buildings”. Data gathering instrument is success test prepared by the researcher and student views questionnaire. The success test has 27 questions while questionnaire is composed of 30 questions. The success test developed by the researcher according to the objectives determined by Ministry of Turkish National Education was applied as pre and posttest. The questionnaire was applied at the end of the experimental process. Students' behviours are controlled with Class Dojo: a behavior management system. In this study, participation frequency, cumulative grade point average and student views about the method are also examined. The data gathered will be compared if there is a significant difference between the academic success and to examine the views of the students about the method after the implementation. Paired sampled t-test, Wilcoxon signed ranks test , Independent samples t-test, Mann Whitney U and ANCOVA tests are used to analyze the data. Results show that the method is effective in increasing academic success. Participation and cumulative grade point average are effective variables in increasing success.Students have positive views about the method. It can be said that the method can be used instead of existing methods to increase success.