Sosyal medyada itibar olgusu ve twitter gündeminde itibar suikastı
Reputation concept in social media and assassination of reputation on twitter agenda
- Tez No: 558149
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ETHEM BİLİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Twitter, Gündem, Amaç, İtibar, İtibar Suikastı, Twitter, Agenda, Purpose, Reputation, Reputation Assassination
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Sosyal medya eğlenme, bilgi edinme, haber alışverişi gibi işlevlerin dışında bireylerin sanal kullanıcılar halinde katılarak hesaplarını yönettikleri bir platformdur. Kullanıcılar hem sanal hem de gerçek hayata ilişkin kimlikler oluşturmaktadır. Bu nedenle sanal da olsa atılan her adım gerçek hayata da sirayet etmektedir. Sosyal medyanın kitlelere enformasyonu hızlı bir şekilde servis etme özelliği sanal hesapların yönlendirilmesinde önemli bir faktördür. Özellikle Twitter gibi uluslararası kullanıcıların oluşturduğu sanal platformlarda gündemlerin kitleleri yönlendirme etkisi yoğun kullanılmaktadır. Bu çalışma da sosyal medya platformlarından Twitter'ın gündemlerinin hangi amaca yönelik kullanıldığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Twitter gündemleri kullanıcıların eğlenmek için ileti paylaşmasının ötesinde kitleleri yönlendirmeyi, algı oluşturmayı, itibara yönelik kampanyalar başlatmayı sağlayan birer araç niteliğindedir. Çalışma 25 Şubat – 30 Mart 2019 tarihi ve 19.00 - 23.59 saatleri arasında Twitter gündemi üzerinde trending topic hale gelmiş 846 (Hashtag) etiketin oluşturulma amaçlarının gruplar halinde ortaya konmasını ve övgü, yergi, nötr, saldırı ve polemik amacıyla oluşturulmuş etiketlerin hangi kesime hitap ettiğini saptamayı amaçlayarak oluşturulmuştur. Çalışma dışsal ikincil veri analizi ve pasif analiz yöntemi ile içerik analizine tabii tutularak yapılmıştır. Gündem konuları siyasete, ünlülere, reklama, sivil toplum kuruluşlarına, bireye ve kuruma ilişkin etiketlerin ayrıştırılmasını sağlayarak genel anlamda hangi amaçla etiketlerin oluşturulduğunu gözler önüne sermektedir. Daha sonra etiketler taraftar toplama, şöhret kazandırma, ürün pazarlama, itibar iadesi yapma, karalama kampanyası yapma ve talep dile getirme amaçlarına göre ayrılmıştır. Gündem etiketleri üretilen içeriklerden bağımsız olarak oluşturulma yapısınca ele alınmıştır. Elde edilen bulgular yorumlanarak itibar saldırısı kavramı somut hale getirilmiştir. Gündemlerin genel kullanım amacı siyasete ilişkin gündemlerin övgüye yönelik kullanılması şekildedir 31 Mart Yerel Seçimleri'ne yakın dönemi kapsaması bu sonucun doğal olarak gelişmesine neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
Apart from functions such as entertainment, information acquisition and news exchange, social media is a platform where individuals can manage their accounts exponentially in a virtual environment. Since users are creating virtual and real identities, every step taken is spreading to real life even if it is virtual. The ability of social media to quickly provide the masses with information is an important factor in directing virtual accounts. Especially in the virtual platforms formed by international users such as Twitter, the mass effect of the agendas is used intensively. This study aims to reveal the purpose of Twitter's agenda. Beyond sharing messages for fun, Twitter's agenda is a tool that enables users to lead audiences, create perceptions and initiate campaigns for their reputation. This study that covers the period from the 25th of March until the 30th of March between 19.00 - 23.59 aims to classify the goals of creating the trending 846 hashtags into groups and to determine the target of hashtags created for praise, satire, neutral, attack and polemic purposes. Study's methods is external secondary data analysis and passive analysis. The goal of creating those hashtags was explained by dividing the agenda topics into politics, celebrities, advertising, non-governmental organizations, individuals and institutions. The tags are then divided according to the purpose of collecting fans, gaining fame, product marketing, regain of reputation, smear campaign, and demand. Agenda labels are handled by the structure of creation, independent of the contents produced. The concept of reputation attack was made concrete by interpreting the findings. The agendas were often used to praise politics. March 31 Local Election's caused this.