Örgüt kültürü ve stratejik liderlik yetenekleri arasındaki ilişkinin incelenmesi: Konaklama işletmelerinde bir araştırma
The review of relationship between organizational culture and strategic leadership abilities: A research in hospitality business
  1. Tez No: 558225
  2. Yazar: YUSUF DERİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA ÖCAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt, Örgüt Kültürü, Strateji, Stratejik Liderlik, Organization, Organization Culture, Strategy, Strategic Leadership
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bir toplumun en önemli yapı taşlarından bir tanesi örgüttür. İnsanları bir arada rahatça ve huzurlu tutan bir diğer unsur ise kültürdür. Örgüt kültürü genelde vizyon, felsefe ve işletme stratejileri gibi değerleri ve belli fikirleri ortaya koyan ve uygulayan bir lider, işletme yöneticisi ya da sahibinin faaliyetleriyle yaratılır. Örgütlerde liderlik, bir örgütte bulunan insanların davranışlarına yön veren normlar, davranışlar, değerler, inançlar, alışkanlıklar gibi öğelerden oluşan örgüt kültürünün gelişiminde hayati bir öneme sahiptir. Aynı zamanda örgüt kültürü de bir işletmenin stratejisini ve stratejiyi tasarlayan liderlik davranışlarına yön vermektedir. Bu yüzden stratejik liderlik ve örgüt kültürü arasındaki karşılıklı etkileşimi ortaya koymak bu çalışmanın önemini teşkil etmektedir. Bu çalışmanın temel amacı örgüt kültürü ve stratejik liderliğin nasıl bir ilişki içinde olduğunu ortaya koymaktır. Bu amacı gerçekleştirmek için Şanlıurfa ve Afyonkarahisar illerinde rast gele seçilen 4 ve 5 yıldızlı otellerde bir araştırma yapılmıştır. Araştırmada anket yönetimi uygulanmıştır. Anket katılımcıların demografik özellikleri, örgüt kültürü ölçeği ve stratejik liderlik ölçeğinden oluşmaktadır. Elde edilen bulguların sonucunda örgüt kültürü ile stratejik liderlik yetenekleri arasında ilişki olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
One of the most important building blocks of a society is organization. Another element that keeps people comfortable and peaceful together is culture. Organizational culture is often created by the activities of a leader, business manager or owner who puts forward and applies values and ideas such as vision, philosophy and business strategies. Leadership in organizations is of vital importance in the development of organizational culture consisting of norms, behaviors, values, beliefs and habits that shape the behavior of people in an organization. At the same time, organizational culture leads the strategy of a business and the leadership behaviors that design the strategy. Therefore, it is important to present the interaction between strategic leadership and organizational culture. The main purpose of this study is to reveal the relationship between organizational culture and strategic leadership. In order to realize this aim, a research has been carried out in randomly selected 4 and 5 star hotels in Şanlıurfa and Afyonkarahisar provinces. Survey management was applied in the research. The questionnaire consisted of demographic characteristics, organizational culture scale and strategic leadership scale. As a result of the findings, it was revealed that there is a relationship between organizational culture and strategic leadership abilities.