Sosyal medyanın marka iletişimine etkisi: Bir ulusal havayolu şirketi örneği
The impact of social media on brand communication: A case study of a national airline
- Tez No: 953312
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya pazarlaması, marka iletişimi, hava yolu şirketleri, Social media marketing, brand communication, airline companies
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu tez çalışmasında, bir hava yolu şirketinin müşterilerinden elde edilen veriler kullanılarak şirketlerin sosyal medyada yürüttükleri pazarlama faaliyetlerinin marka iletişimine etkisi incelenmiştir. Ayrıca, şirketlerin sosyal medyada yürüttükleri pazarlama faaliyetlerine ilişkin ve marka iletişimi faaliyetlerine ilişkin müşteri algılarının demografik özelliklere ve sosyal medya kullanma alışkanlıklarına göre farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır. Araştırma nicel yöntemlerle ve ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri, bir hava şirketinden en az bir kez bilet almış 447 müşteriden anket tekniğiyle çevrimiçi olarak 2024 yılı Kasım ve Aralık aylarında toplanmıştır. Anket formunda kişisel bilgi formu, Sosyal Medya Pazarlama Aktiviteleri Ölçeği ve Marka İletişim Ölçeği yer almıştır. Veriler IBM SPSS 26.0 programı üzerinde analiz edilmiştir. Araştırmada, Sosyal Medya Pazarlama Ölçeğinin etkileşim, bilgisellik, kişiselleştirme, trend olma ve ağızdan ağıza alt boyutlarının Marka İletişim Ölçeğinin toplamını üzerinde %47'lik, birebir marka iletişimi alt boyutu üzerinde %47'lik ve kitlesel marka iletişimi alt boyutu üzerinde ise %39'luk bir varyans açıkladığı bulunmuştur. Sosyal Medya Pazarlama Ölçeğinin kişiselleştirme ve trend olma alt boyutlarının Marka İletişim Ölçeğinin toplamını ve birebir marka iletişimi alt boyutu üzerinde anlamlı etkilerinin olmadığı, diğer taraftan etkileşim, bilgisellik ve ağızdan ağıza alt boyutlarının ise pozitif yönlü anlamlı etkilerinin olduğu saptanmıştır. Kitlesel marka iletişimi alt boyutu üzerinde ise Sosyal Medya Pazarlama Ölçeğinin bilgisellik ve trend olma alt boyutlarının anlamlı etkileri bulunmazken etkileşim, bilgisellik ve ağızdan ağıza alt boyutlarının pozitif yönlü anlamlı etkilerinin olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada, şirketlerin sosyal medyada yürüttükleri pazarlama faaliyetlerine ilişkin müşteri algılarının demografik özelliklere ve sosyal medya kullanma alışkanlıklarına göre nasıl farklılaştığına bakıldığında, cinsiyet, yaş, medeni durum ve şirketinin sosyal medya platformunu ziyaret etme sıklığı açısından anlamlı farklılıkların olduğu saptanmıştır. Şirketlerin marka iletişimi faaliyetlerine ilişkin müşteri algılarının demografik özelliklere ve sosyal medya kullanma alışkanlıklarına göre nasıl farklılaştığına bakıldığında ise eğitim düzeyi, medeni durum ve şirketinin sosyal medya platformunu ziyaret etme sıklığı açısından anlamlı farklılıkların olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effects of the marketing activities carried out by companies on social media on brand communication were examined using data obtained from the customers of an airline company. In addition, it was investigated whether customer perceptions of the marketing activities carried out by companies on social media and brand communication activities differed according to demographic characteristics and social media usage habits. The research was carried out using quantitative methods and the relational screening model. The data of the research were collected online in November and December 2024 from 447 customers who had purchased a ticket from an airline company at least once using the survey technique. The survey form included a personal information form, the Social Media Marketing Activities Scale and the Brand Communication Scale. The data were analyzed on the IBM SPSS 26.0 program. In the study, it was found that the interaction, informativeness, personalization, trendiness and word of mouth sub-dimensions of the Social Media Marketing Scale explained 47% of the total variance of the Brand Communication Scale, 47% of the one-to-one brand communication sub-dimension and 39% of the variance on the mass brand communication sub-dimension. It was determined that the personalization and trendiness sub-dimensions of the Social Media Marketing Scale did not have significant effects on the total of the Brand Communication Scale and the one-to-one brand communication sub-dimension, while the interaction, informativeness and word of mouth sub-dimensions of the Social Media Marketing Scale had positive significant effects on the mass brand communication sub-dimension, while the informativeness and trendiness sub-dimensions of the Social Media Marketing Scale did not have significant effects on the mass brand communication sub-dimension, it was determined that the interaction, informativeness and word of mouth sub-dimensions had positive significant effects. In the study, when we look at how customer perceptions of companies' marketing activities on social media differ according to demographic characteristics and social media usage habits, it has been determined that there are significant differences in terms of gender, age, marital status and frequency of visiting the company's social media platform. When we look at how customer perceptions of companies' brand communication activities differ according to demographic characteristics and social media usage habits, it has been determined that there are significant differences in terms of education level, marital status and frequency of visiting the company's social media platform.