Türkiye'de köy yönetimi ve köylerin mahalleye dönüştürülmesinin geleceğe yönelik olası etkileri
The possible effects of future park management and the conversion of the neighborhood of villages in Turkey
  1. Tez No: 558584
  2. Yazar: EMİNE DEVECEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KARAKILÇIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Köy, Mahalle, 6360 Sayılı Kanun, Village, Neighborhood, Law No. 6360
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Geçmişi çok eskilere dayanan ve toplumların doğal yaşamı sonucunda ortaya çıkan köyler, yerel yönetimler için önemli bir kurumdur. Dolayısıyla köylerin Anadolu'daki tarihi de çok eskilere dayanmaktadır. Zamanla köyler bağımsız bir sosyal birim olarak gelişme göstermiştir. Köylerin işlevindeki bu gelişmeler toplumun sosyal, siyasi ve idari ihtiyaçlarından ortaya çıkmıştır. Köylerin sosyal bir birim olarak ortaya çıkması çok eskilere dayanmasına rağmen yaşanan gelişmelere bağlı olarak zamanla bir mahalli idari birim olarak örgütlenmiştir. Bu gelişmeler kentleşme eğilimine bağlı olarak ortaya çıkmıştır. Kentleşmenin devam eden bir süreç olması ve 1950'lerden sonra artan hızlı kentleşme ile birlikte belediye ve köyler yeni hizmetleri ve ihtiyaçları karşılayamaz hale gelmiştir. Bu yetersizlik siyasi ve iktisadi alanda değil aynı zamanda yerel yönetimlerle alakalı yasaların yetersizliğini de ortaya çıkarmıştır. Bu nedenle bu gibi sorunların ortadan kalkması için yerel yönetimlerin yapısındaki değişiklikler yasal değişiklikleri de zorunlu hale getirmiştir. Bu değişikliklerden en önemlisi 6360 Sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanundur. Bu çalışmada 2012 yılında yürürlüğe giren bu kanunun önemi üzerinde durulmaktadır. Kanunun getirdiği değişikliklerin özellikle köylerin mahalleye dönüştürülmesi konusunun daha iyi anlaşılması için çalışmada Türkiye'de köy yönetimi, köy yönetiminin tarihsel gelişimi ve köyün misyonu incelenmiştir. Bu kanun kapsamında yerel yönetimlerde meydana gelen köklü değişiklikler ve bu dönüşüm sürecinin geleceğe yönelik olası etkileri de incelenme konusu yapılmıştır. Çalışmada ayrıca kanuna dair yapılan eleştirilere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The villages, which have a long history and are the result of the natural life of the communities, are important institutions for local governments. Therefore, the history of the villages in Anatolia goes back to ancient times. Over time, the villages developed as an independent social unit. These developments in the function of villages have emerged from the social, political and administrative needs of the society. Although the emergence of the villages as a social unit dates back to a long time, it was organized as a local administrative unit depending on the developments. These developments emerged due to the tendency of urbanization. With the ongoing urbanization process and the rapid urbanization that increased after 1950s, municipalities and villages became unable to meet new services and needs. This inadequacy has led to the inadequacy of laws related to local governments, not only in the political and economic spheres. This lack of political and economic issues, as well as the lack of laws related to local governments has revealed. For this reason, changes in the structure of local governments have made legal changes mandatory in order to eliminate such problems. The most important of these changes is the Law on Amendments to the Establishment of the Metropolitan Municipality and Twenty-seven Towns and the Decree Laws and Decree Laws. In this study, the importance of this law, which came into force in 2012, is emphasized. Changes in the law, especially in the work for a better understanding of the issues to be converted in the neighborhood of the village to management in Turkey, its historical development and management of the mission villages of the village were examined. Within the scope of this law, radical changes in local governments and the possible effects of this transformation process on the future were also examined. The study also includes criticisms about the law.