Ortaokul 5. sınıf öğrencilerine uygulanan okuma etkinliklerinin öğrencilerin okuma alışkanlıklarına etkisi
The effect of reading events applied to 5th year school students on student's reading habits
- Tez No: 558943
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURŞAT BİÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okuma, Okuma Alışkanlığı, Okuma Etkinlikleri, Tutum, Reading, Reading Habits, Reading Activities, Attitude
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Gelişen dünyamızda bireyin bilgiye ulaşmasındaki önemli etkenlerden biri okumadır. İnsanoğlunun temel ihtiyaçlarından biri olan okuma eylemi, çocukluktan başlayıp yaşam içerisinde süreklilik kazanarak alışkanlığa dönüşmektedir. Bunun olması için de küçük yaşlardaki okuma eğitimi çok önemlidir. Araştırmanın amacı ilköğretim 5.sınıf öğrencilerinin okumaya ilişkin tutumları ile okuma alışkanlığının geliştirilmesine yönelik yapılan etkinliklerin yeterliliğinin belirlenmesidir. Bu amaçla 30 öğrenciden oluşan deney grubu ve 25 öğrenciden oluşan kontrol grubu ile karma araştırma yöntemiyle bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında Demografik Bilgi Formu ve Okumaya İlişkin Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde Bağımsız Örneklem T-Testi, ANOVA ve İlişkili Örneklem T-Testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda etkinlik süreci sonrasında deney grubunda yer alan öğrencilerin beklenildiği gibi kitap okumaya ilişkin tutumunun etkinlik öncesine göre olumlu yönde yükseldiği görülmüştür. Araştırma sonucunda etkinlik süreci sonrasında kontrol grubunda yer alan öğrencilerin kitap okumaya ilişkin tutum düzeylerinin anlamlı bir farklılık göstermediği gözlenmiştir. Araştırma sonucunda kontrol grubu öğrencilerinin ön test sonuçları ile deney grubu öğrencileri arasında anlamlı farklılık olmasından ötürü çalışma bulguları uygulanan etkinliklerin belli oranlarda faydalı olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In our developing world, reading is one of the most important factors which helps individuals to access information. Reading activity is a fundamental need of human beings and it starts from childhood, gains continuity and thus becomes a habit. That is why reading education at younger ages is substantial.The aim of this study is to determine the attitudes of 5th grade students in reading and the adequacy of activities to improve reading habits. For this purpose, an mixed method study was conducted with a control group consisting of 25 students and an experimental group of 30 students. Socio-demographic information form and Attitude-Related Attitude Scale were used for data collection. Independent Sample T-Test, ANOVA and Related Sample T-Test were used for data analysis. As a result of the study, it was observed that but the attitude towards reading of books increased as compared to the pre-test in experimental group. As a result of the study, it was observed that the attitude levels related to reading were not significantly different in control group. Due to the noticeable difference between the results of pretest of control group and experimental group students, the research results showed that events have been useful at certain level.