Japon sömürge döneminde kore şiirinin gelişimi
The development of korean poetry during Japanese rule
  1. Tez No: 559021
  2. Yazar: ESRA SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE KÖROĞLU TÜRKÖZÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Japon Sömürge Dönemi, Kore Edebiyatı, Kore Şairleri, Kore Şiiri, Japanese Colonial Period, Korean Literature, Korean Poets, Korean Poetry
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kore Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Sömürge, bir ulusun kendinden daha zayıf olan ulusu, kendi çıkarları doğrultusunda kullanması ve hakimiyeti altına almasıdır. Sömürge altına alınan uluslarda maddi manevi birçok kayıp meydana gelmektedir. Japonya tarafından sömürge altına alınan Kore'de, sömürgenin oluşturduğu acılar yoğun bir şekilde her alanda hissedilmiştir. Bu dönemde Kore halkının yaşadığı ızdırap, keder, baskılar Kore Edebiyatı şiirlerine de yansımıştır. Bu çalışmada Japon Sömürge döneminin Kore şiirlerine etkisi ve şiirlerin gelişimi incelenerek Kore edebiyatı hakkında kısa bilgiler verilmiştir. Çalışma Kore toplumuna ve kültürüne dair de bilgiler içermesi sebebiyle Korece'yi ve Kore edebiyatını öğrenmek isteyenlere alanında kaynak oluşturmayı da hedeflemektedir. Üç bölümden oluşan çalışmamızın ilk bölümünde Japon sömürge dönemi ele alınmıştır. Sömürge dönemi sırasında Kore'deki sosyal ortam, sömürge dönemi edebiyatı, dönemin özellikleri ve sömürgenin edebiyata etkisi, dönemin şiir anlayışı ve sömürge döneminde şiirin genel özellikleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde dönemin ünlü şairlerin hayatları ve şairlerin gözünden sömürge dönemi açıklanmaya çalışılmıştır. Bu çalışmamızın en önemli kısmını oluşturan üçüncü ve son bölümde ise Japon sömürge dönemindeki şiirlerde işlenen temalar incelenmiştir. Dönemin şiirlerine konu olan temalar altı başlık altında incelenerek örneklerle açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The colonial is the use and manipulate of a nation that is weaker than its own self and take it under its control. Lots of financial and emotional damage occurs in the nations which are under colonial. The sufferings which caused by colonial was intensely felt in all areas in Korea where had been ruled by Japan. In this period, the suffering, grief of the Korean people and being under pressure were reflected in the Korean Literature poems. In this study, the influence of Japanese colonial period on Korean poems and the development of poems were examined and given briefing. As our study also includes information about Korean society and culture, we aim that it will be a source for those who want to learn Korean and Korean literature. Our study consists of three parts in total. In the first chapter, information was given about the Japanese colonial period. During the colonial period, the social environment in Korea, the colonial period literature, the characteristics of the period and the influence of the colony on the literature, the understanding of poetry of the period and the general features of poetry during the colonial period were enlighted In the second chapter; poets, poems of the period and the colonial period through the eyes of poets were tried to be explained. In the last and third chapter that was the most important part of this study, development of japan colonial period poems was tried to be explained. The themes of the poems of the period were examined under six titles and explained with examples.