Lise öğrencilerinin müzik dersine ilişkin tutum ve algıları
Secondary school students' attitudes and perceptions towards music lesson
- Tez No: 559746
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURTUĞ BARIŞERİ AHMETHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik, Müzik Eğitimi, Tutum, Algı
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırmanın genel amacı lise öğrencilerinin müzik dersine yönelik tutumlarının ve algılarını incelemektir. Öğrencilerin tutumları farklı değişkenlere göre incelenmiştir. Araştırma, Aydın ili Efeler ilçesinde bulunan Aydın Lisesi, Aydın Atatürk Anadolu Lisesi, Aydın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Aydın Anadolu İmam Hatip Lisesi, Aydın Fen Lisesi'nde öğrenim gören 9. ve 10. sınıf toplam 417 öğrenci ile gerçekleşmiştir. Araştırmada öğrencilerin“Müzik Dersine”ilişkin tutum düzeylerini belirlemek için Varış ve Cesur' un 2012 yılında geliştirdiği“Ortaöğretim Müzik Dersine Yönelik Tutum Ölçeği'' kullanılmıştır. Araştırma aynı zamanda öğrencilerin müzik dersine yönelik algıları ile ilgili verileri de metafor tekniği kullanarak toplamıştır. Tutum ölçeğinden elde edilen veriler; frekans, yüzde, Kruskal Wallis ve Mann Whitney U testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Metafor tekniği ile toplanmış; ”Müzik Dersini" tanımlayıcı cümleler betimsel analiz yapılarak kategorilere ayrılmış ve sayısallaştırılmıştır. Lise 9. ve 10. sınıf öğrencilerinin tutum ölçeğinde verdikleri cevaplar doğrultusunda; lise müzik derslerine yönelik tutumları orta düzeyde olduğu görülmüştür. Cinsiyet değişkenine göre kız öğrencilerin daha yüksek tutum puanına sahip olduğu bulunmuştur. Lise öğrencilerinin bulundukları sınıfa göre lise müzik dersine yönelik tutum puanı karşılaştığında; 9. sınıf öğrencilerinin 10. sınıf öğrencilerine göre daha yüksek tutuma sahip olduğu görülmüştür. Lise öğrencilerinin öğrenim gördükleri okula göre lise müzik derslerine yönelik tutum puanı ortalamaları okullar bazında karşılaştırıldığında; Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin diğer bütün okul türlerine göre tutumları yüksek bulunmuştur. Öğrencilerin müzik dersi ile ilgili algıları 11 kavramsal kategori altında toplanmıştır. Öğrencilerin müzik dersi algıları en fazla; müzik dersinin rahatlatıcı ve iyileştirici etkisiyle ilgili olmuştur. Bunun yanı sıra müzik dersinin müziği sevdirdiği ve bu dersin bir bağımlılık olarak tanımlandığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the study was to find out secondary students' attitudes towards music lesson and their perceptions about music lesson. Students' attitudes were examined according to different variables. Research was done in Aydın city Efeler district. The research sample was taken from Aydın High School, Aydın Atatürk Anatolian High Schoool, Aydın Vocational and Technical Anatolian High School, Aydın Anatolian İmam Hatip High School, Aydın Science High School. Total of 417 students were attended. Music Attitude Scale was used towards secondary music lessons constructed by Varış and Cesur (2012) in order to find out students'attıtudes towards music lessons. The research also collected data related to students' perceptions about music lesson using metaphor technique. Data obtained from attitude scale; were analyzed by using frequency, percentage, Kruskal Wallis and Mann Whitney U tests. Descriptive sentences about“Music lesson”were collected by Metaphor technique and content analysed was used where metaphors divided into categories and results were showed in table with numbers and frequencies. 9th and 10th grade students' attitudes towards music lessons was found in the mediunm level. It wasalso found that female students had higher attitudes than males. The 9th grade high school students' attitudes towards high school music course was higher than 10th. grade students. When students' attitudes were compared according to the school type, Vocational Technic School students' attıitudes were fhigher than the other type of schools. Students' perceptions about music lessons were divided under 11 categories. Most of the students' perceptions were grouped under 'Relaxation and terapy effects' of music lesson. At the same time, it was found that students perceieved music lessons as to create love for music and addiction. Keywords : Music, Music Education, Attitude, Perceptions