Challenges faced by english language teachers in teaching English to young learners in public primary schools
İngilizce öğretmenlerinin devlet ilkokullarındaki erken yaşta çocuklara İngilizce öğretirken karşılaştığı zorluklar
  1. Tez No: 559755
  2. Yazar: PERVİN KESKİN
  3. Danışmanlar: DR. EVRİM EVEYİK AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Erken yaşta çocuklara İngilizce öğretimi, öğretmenlerin yaşadıkları zorluklar, Teaching English to Young Learners, challenges of teachers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
İngilizce dili küresel ortak dil olduğundan İngilizce bilmek oldukça önem kazandı. Bunun sonucunda da pek çok ülke İngilizceye yetkin bireyler yetiştirmek amacıyla Erken Yaşta Çocuklara İngilizce Eğitimini ilkokul programlarına eklediler. Bu karar neticesinde küresel anlamda pek çok sorun ortaya çıktı. Bu çalışmanın amacı İstanbul'un ilçelerinden birindeki İngilizce Öğretmenlerinin devlet ilkokullarındaki erken yaşta çocuklara İngilizce öğretirken karşılaştıkları zorlukları kendilerinin ve okul yöneticilerinin görüşlerini alarak araştırmak, ve ilgili bağlamda çalışan paydaşların sorunların çözümü ile alakalı öneri sunmalarını teşvik etmektir. Araştırmanın amaçları doğrultusunda nitel araştırma yöntemleri uygulanmıştır. Veriler açık uçlu soru formu ve yarı yapılandırılmış hedef grup mülakatı yöntemleriyle toplanmıştır. Araştırmanın katılımcılarını ilgili ilçedeki 21 ilkokulda çalışan 45 İngilizce Öğretmeni ile 53 okul yöneticisi oluşturmaktadır. Sonuçlar öğretmenlerin yaşadıkları sorunların beş ana maddeden kaynaklandığını ortaya çıkarmıştır. Bunlar sırasıyla; kurum kaynaklı zorluklar, öğretim kaynaklı zorluklar, öğretmen kaynaklı zorluklar, öğrenci kaynaklı zorluklar, ve toplum kaynaklı zorluklardır. Katılımcılar bu zorluklarla alakalı uygulanabilir pek çok çözüm önerisi sunmuştur. Bunların yanı sıra çalışma pek çok yönlendirici çıkarım sunmaktadır. Örneğin, çalışma ilgili ilçedeki ilkokullarda çalışan İngilizce öğretmenlerinin erken yaşta çocuklara İngilizce eğitimi konusunda ivedi eğitime ihtiyaç duyduklarını ortaya çıkarmıştır. Öğrencilerin dile maruz kaldıkları saat sayısının arttırılması gerektiği, okullardaki altyapının düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiği, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sağlanan ders kitaplarının güncellenmesi ve erken yaşta çocuklar için kullanılmak üzere ilgi çekici, eğlenceli, ve yaparak öğrenmeye dayalı aktivitelerle zenginleştirilmesi gerektiği, ve ilkokul müfredatının sadeleştirilerek daha uygulanabilir hale getirilmesi gerektiği ortaya çıkmıştır. Bunun yanı sıra okul-aile işbirliği güçlendirilmelidir. Alınan kararlar, politika değişiklikleri ve düzenlemeler sınıflarda etkili eğitim uygulamalarının yapılması için gerekli adımlar atılmadan birden uygulanmamalıdır. Öğretmenler ve okul yöneticileri arasındaki iletişim güçlendirilmelidir. Böylece öğretmenler tarafından karşılaşılan zorluklar üst yönetime iletilerek öğretmenlerle iletişim halinde çözülebilir.
Özet (Çeviri)
Knowing English has gained great significance since it is the lingua franca for global communication. Consequently, many countries introduced Teaching English to Young Learners in their primary curriculum to raise people with English competency. Owing to this decision many problems came out globally. The purpose of this study is to find out challenges faced by public primary school English teachers in Teaching English to Young Learners in a certain district of Istanbul from English teachers' and administrators' perspectives and encourages stakeholders involved that setting to suggest solutions to overcome the problems. As for the purpose of this study qualitative research design was implemented. The data was collected through open-ended questionnaire and semi-structured focus group interviews. Data was collected from 45 English teachers and 53 administrators from all 21 schools in that district. Results showed that challenges of English teachers are mainly about five themes: institutional, instructional, teacher-related, learner-related, and community-related challenges. Participants provided many applicable solutions to the problems. Moreover, the study proposed guiding implications. To illustrate, it provided evidence to the urgent need for training of primary school English teachers on TEYL in the certain context. It is found that the number of hours students are exposed to language should be improved, infrastructure at schools should be checked regularly, textbooks provided by the Ministry of National Education should be revised and include interesting, entertaining, hands-on activities to be used with young learners and TEYL curriculum should be applicable and simple. Besides, parents- school cooperation should be strengthened. Decisions, policy changes and adaptations on education should not be made suddenly without conducting the necessary actions to guarantee the effective implementations in classrooms. It is strongly recommended that the communication between administrators and teachers should be improved so that problems faced by teachers can be conveyed to upper management in order to solve them in communication with teachers.