Kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetleri ve finansal performans arasındaki ilişki: Büyük mağazacılık sektöründe uygulama
Corporate social responsibility activities and financial performance relationship between: Implementation in the great retailing sector
  1. Tez No: 560172
  2. Yazar: GÜLBAHAR ÇİVİ DİŞLİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU ASLANTAŞ ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Sorumluluk, Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Kurumsal Sosyal Sorumluluk Açıklamaları, Finansal Performans, Social Responsibility, Corporate Social Responsibility, Corporate Social Responsibility Disclosures, Financial Performance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Sorumluluk, günümüzde bireyler kadar bütün toplum, toplumun bir parçası olan işletmeler ve yönetimler için de geçerlidir. Her birinin içinde var olduğu topluma karşı çeşitli sorumlulukları bulunmaktadır. Topluma yarar sağlayacak davranışlarda bulunmak ise her birinin sosyal sorumluluğu olarak bilinmektedir. Bugünün dünyasında işletmeler uzun vadede başarılı olabilmek için ekonomik, çevresel ve sosyal açıdan sosyal sorumluluk bilinci ile hareket etmelidirler. Ancak bu sosyal sorumluluk bilinciyle başarılı olabileceklerini bilmelidirler. Dolayısıyla, günümüzde işletmeler artık yanlızca finansal durumu ile değil sosyal sorumluluk faaliyetleri ile de iş dünyasında artma eğilimindedirler. Bu çalışmada kurumsal sosyal sorumluluk ve finansal performans ilişkisinin analiz edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Borsa İstanbul'da işlem gören Migros A.Ş. ve Boyner A.Ş.'nin 7 yıllık süre içerisindeki faaliyet raporlarından kurumsal sosyal sorumluluk açıklamaları; bağımsız değişken olarak kabul edilmiştir. Yıllık gelir tablosu ve bilançodaki hesap kalemleri ile elde edilen finansal oranların hesaplamaları ise bağımlı değişken olarak alınmıştır. Elde edilen finansal oranlar ile işletmelerin faaliyet raporlarında açıklamış oldukları sosyal sorumluluk faaliyetleri arasındaki ilişkinin ortaya konulabilmesi için Korelasyon Analizi yapılmıştır. Verilerin analizi sonucunda Migros A.Ş. ve Boyner A.Ş.'nin kurumsal sosyal sorumluluk açıklamaları ile finansal performansı arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Responsibility applies not only to individuals but also to the whole society, to businesses and administrations that are part of the society. Each of them has various responsibilities towards the society in which it exists. Acting to benefit the society is known as the social responsibility of each. In today's world, businesses must act with a sense of social responsibility in economic, environmental and social terms in order to be successful in the long term. However, they should know that they can be successful with this social responsibility awareness. Therefore, nowadays, businesses tend to increase not only with their financial position but also with their social responsibility activities in the business world. In this study, it is aimed to analyze the relationship between corporate social responsibility and financial performance. To this end, Migros A.Ş. and Boyner A.Ş.'s annual social responsibility statements from the annual reports; as an independent variable. Calculations of financial ratios obtained with annual income statement and balance sheet items are taken as dependent variable. Correlation Analysis was conducted in order to reveal the relationship between the financial ratios obtained and the social responsibility activities announced by the enterprises in their annual reports. As a result of the data analysis, Migros A.Ş. and Boyner A.Ş.'s corporate social responsibility statements and financial performance