دور الألعاب اللّغويّة في تنمية الكفاية الأدائيّة والاتّصاليّة لمعلّمي اللّغة العربيّة للنّاطقين بغيرها
Arapça öğretmenlerinin eylem ve iletişim yeteneklerini geliştirmede dil oyuncaklarının rolü
  1. Tez No: 560437
  2. Yazar: FATİMA HENDAVİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ELMALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dil oyunları, performans yeterliliği, iletişim yeterliliği, iletişim girişi, dil girişi, dil çıkışı, diyalog etkileşimi, Language games, performance adequacy, communication adequacy, communication input, language input, language output, dialogue interaction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Bu araştırma, Arapça dilinin Arapça olmayan konuşmacılara öğretilmesi sorununu ele alıyor; çünkü yapılan Çalışmalar ve araştırmalar, ikinci dilde Arapça öğretimi alanında dil oyunlarının aktifleştirilmesinde ilgi eksikliği olduğunu gösteriyor. Teorik olarak, bu araştırma, Arapça oyunlarının anadili Arapça olmayan kişilere öğretilmesinin önemine ışık tutmayı amaçlamaktadır. Bu araştırma, dil kullanım evrelerini oyunlarının tanımlarını, özelliklerini, çeşitlerini, tasarım temellerini, ve kullanım alanlarının yanı sıra aynı zamanda dil oyunlarının iletişimsel yaklaşımla ilişkisini, dilbilimsel girişi, dilbilimsel çıktıyı, diyalog etkileşimini ve dil oyunlarının öğretmen performansının ve iletişiminin yeterliliğinin arttırılmasındaki rolünü ortaya koymaktadır. Bu araştırmanın, dil oyunlarının Arapça öğretimindeki önemini göstermesi bekleniyor. Pratik açıdan ise, bir anket hazırlanmış ve araştırma örneği Türkiye'de ve yurt dışında öğretmenlik mesleğini icra eden öğretmenlerden seçilmiştir, bu yönün amacı Arapça oyunlarının öğretilmesinde dil oyunlarının rolünün aktif hale getirilmesinin önemini göstermektir. Araştırmanın sonucu, Arapçanın öğretiminde dil oyunlarının rolünün etkinleştirilmesinin büyük önem taşıdığı yönündedir. Ayrıca dil oyunları için önerilen bir örnek ve Arapça öğretmeni derslerine nasıl hazırlanacağına dair önerilen bir örnek hazırladı.
Özet (Çeviri)
This research discusses a problem of teaching Arabic to non-native speakers. Some researches and studies noted that there is a lack of interest in the activation of language games. Theoretically, this research aims at shedding the light on the importance of the language games in teaching Arabic to non-native speakers. The research presents the definition of language games, their characteristics, types, design bases, stages of use and fields of employment and also presents the relationship of language games with the communicative approach, the linguistic input, the linguistic output, the dialogue interaction, and the role of language games in raising the adequacy of the performance and communication of the teacher. This research is expected to show the importance of language games in teaching the Arabic language. As for the practical part, a questionnaire was done by some teachers who were teaching in Turkey and outside of it. It shows the importance of activating the language games in teaching the Arabic language. The result of the research was that the activation of language games in the teaching of the Arabic language is of high importance. A proposed model for language games and a suggested model for how the Arabic language teachers should prepare their lesson were also prepared