Limited şirkette yönetim
  1. Tez No: 561842
  2. Yazar: SEFA BERAT KARABAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, İşletme, Law, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Limited Company, general assembly, principal, management authority, conferral of management authority
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Limited şirket ticari hayatta önemli bir yere sahiptir. Bu sebeple limited şirketin yönetimi önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak Türk Ticaret Kanunu' nda limited şirketin yönetimine ilişkin detaylı ve açık bir düzenleme yer almamaktadır. Limited şirketin yönetimi kavramı içinde hangi başlıkları barındırdığı konusu üzerinde durulması gereken önemli bir konudur. Limited şirketin yönetim organı olarak ilk anda akla müdürler gelse de genel kurulun da yönetime ilişkin yetki ve görevleri bulunmaktadır. Çalışmamızın amacı hem genel kurulun hem de müdürlerin yönetim yetkilerinin neler olduğunu başlıklar halinde tespit etmektir. Bu kapsamda yönetime ilişkin yetki ve görevler tespit edilmiş ve inceleme konusu yapılmıştır. Bir diğer önemli konu ise yönetim yetkisinin devridir. Türk Ticaret Kanunu' nda limited şirkette yönetim yetkisinin devrine ilişkin bir düzenleme yer almamaktadır. Bu sebeple Türk Ticaret Kanunu ve limited şirket ilişkin diğer mevzuatlar incelerek, konu teorik manada ele alınmış, doktrindeki farklı görüşler ve Yargıtay uygulamalarından faydalanılmıştır. Sonuç olarak yönetim yetkisinin sadece müdürlere ait olmadığı, genel kurulun da yönetim yetkisi olduğu, yönetim yetkisinin de devredilebileceği sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimler : Limited Şirket, genel kurul, müdür, yönetim yetkisi, yönetim yetkisini devri.
Özet (Çeviri)
A limited company has an important place in commercial life. Therefore the management of the limited company is an important issue. However the Turkish Code of Commerce does not include a detailed and explicit regulation on the management of a limited company. It is an important subject matter which headings there are within the concept of limited company management. As the governing body of a limited company, although principals come to the mindin management initially, the general assembly has power and duties related to the management. The aim of our study is to determine what the management powers of both the general assembly and the managers are in headlines. In this context, the authorities and duties related to the management have been determined and they have been examined. Another important issue is the conferral of management authority. There is no regulation related to the conferral of management authority of a limited company in the Turkish Code of Commerce. Therefore examining other items of the Turkish Code of Commerce, the subject is discussed in theory, different views in the doctrine and the applications of the Supreme Court of Appeal are utilized. As a result, it has been concluded that the management authority does not belong to the principals only, the general assembly has the authority to govern and the management authority can be conferred.