Performansa dayalı ücretlendirme sisteminin Türk kamu yönetimine uygulanabilirliği
Application of performance based pricing system to Turkish public administration
- Tez No: 562757
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜZEYYEN EROĞLU DURKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ücret, ücret sistemleri, performans, performansa dayalı ücretlendirme sistemi, Wage, wage systems, performance, performance based pricing system
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Günümüzde birçok ülkede kamu yönetimi alanında yapılan çalışmalar; ücret ve maaş rejiminin insan kaynakları yönetiminin en temel işlevlerinden birisi olduğunu ortaya koymuştur. Bu gerçeklikten yola çıkarak adil bir ücret sistemi tesis etmenin insan kaynakları yönetimi açısından önemi bir kez daha anlaşılmıştır. Çalışmamızda; kamu yönetimi alanında önemi anlaşılan adil bir ücret sisteminin tesis edilmesinin yöntemlerinden birisi olan performansa dayalı ücretlendirme sistemi ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Çalışmamız neticesinde; gerek dünyadaki gerekse ülkemizdeki uygulamalar incelendiğinde performansa dayalı ücretlendirme sisteminin uygulanmasında mutlak manada olumlu sonuç alınabileceğini söylemek mümkün olmamakla birlikte, performans yönetim sistemi bir bütün olarak değerlendirildiğinde; performans yönetim kültürünün oluşmasına, kamu hizmetlerinde şeffaflığın ve kalitenin artmasına ve kamu görevlilerinde verimlilik artışına katkı sağladığı düşünülmektedir. Bu düşünceyle çalışmanın; Türk kamu yönetiminde de performansa dayalı ücretlendirme sisteminin hayata geçirilmesi çalışmalarına olumlu katkı sağlayacağı kanaati hâsıl olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, studies in the field of public administration in many countries have put forth the fact that the wage and salary regime is one of the most fundamental functions of human resources management. Based on this reality, the importance of establishing a fair system in terms of human resources management has once again been understood. In our study, performance-based pricing system, which is one of the methods of establishing a fair wage system, whose significance has been understood in the field of public administration, has been examined in detail. As a result of our study; though it is not completely possible to say that positive results can be taken in the application of the performance based pricing system considering the applications both in the world and in our country, performance management system when considered as a whole, is considered to have contributed to the improvement of efficiency on the formation of the performance management culture, transparency of public services, improvement in quality and productivity in public officers. I believe that this study will provide a positive contribution to the practices of implementing the performance-based pricing system in Turkish public administration, taking into consideration the structure of public administration, our political culture and cultural structures of our society, of to the work implement.