Markanın internet alan adı olarak kullanılması
Using the trademark as a domain name
- Tez No: 562877
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, İşletme, Law, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnternet Alan Adı, Ticari Etki, Marka, İnternet Sitesi, Domain Names, Commercial Effect, Trademark, Web Sites
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
nternetin icadı ve hızla özel kullanıma yayılması, tacirler açısından da interneti önemli bir hale getirmiştir. İlk dönemlerde mal ve hizmet sunan büyük teşebbüsler faaliyetlerini, mallarını ve hizmetlerini tanıtmak amacıyla internet siteleri kurmuşlardır. Devam eden dönemlerde mal ve hizmet satışı internet siteleri üzerinden gerçekleştirilmeye başlanmış, elektronik ticaret portalları kurulmuştur. Günümüzde ise internet siteleri üzerinden mal ve hizmet satışı ciddi bir piyasa payına sahiptir. İngilizcede DNS olarak kısaltılan İnternet Alan Adı Sistemi sayesinde internet sitelerinin adlandırılmasında sayısal IP adreslerinin yerine sözcüklerin kullanılması, internet alan adlarının önemini daha da artırmıştır. Zira teşebbüsler, kendi markalarını alan adı olarak tescil etmek için yarış içine girmişlerdir. Bu yarışın sebebi, internet alan adlarında cari olan ilk gelen alır prensibidir. Bu prensibe göre bir ifade ya da sözcük, bir üst düzey alan adı altında (.com, .net vs.) yalnızca bir kişi tarafından alan adı olarak tescil edilebilir, aynı sözcüğün eklerle başka bir alan adına dönüştürülmesi mümkündür. Ancak bu ifade ya da sözcüğün tek başına kullanılmasının özel bir önemi olduğu açıktır. Dolayısıyla özellikle büyük teşebbüsler fiziki piyasada olduğu gibi internet ortamında da markalarıyla anılmak ve tanınmak için hızlı davranıp, markalarını alan adı olarak tescil ettirmek zorunda kalmıştır. Kötü niyetli kişiler de alan adı korsanlığı olarak adlandırılan bir takım hukuka aykırı eylemlerle herhangi bir meşru bağlantısı ve hakkı olmamasına rağmen üçüncü kişilerin markalarını alan adı olarak tescil ettirmiştir. Bu tip eylemler Türk marka mevzuatında marka ihlali olarak kabul edilmiştir. Hatta bazı durumlarda kötü niyet mevcut olmasa dahi markanın aynı veya benzerinin alan adı olarak tescil edilmesi marka hakkı ihlaline sebep olabilmektedir. İnternet alan adlarının hem bir tanıtım ve faaliyet alanı, hem de ayırt edici işaret olması onu çifte anlamda değerli ve önemli kılmıştır. İnternet alan adlarının bu değeri ve önemi, onu hukuki açıdan da korunmaya değer kılmıştır. Hem internet sitelerini hem de internet siteleri vasıtasıyla gerçekleştirilen faaliyetlerden etkilenen kişileri korumak için çeşitli yasal düzenlemeler yapılmıştır. Hukukumuzda gerek mülga 556 s. KHK'da gerekse 6769 sayılı Kanunu'nda internet alan adları vasıtasıyla gerçekleştirilen marka ihlallerini engellemek adına çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. Bununla birlikte, 6769 sayılı Kanun'un büyük ölçüde iktibas edildiği mehaz AB Tüzüğü'nde ve Alman Marka Kanunu'nda markanın internet alan adı olarak kullanılması özelinde herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. 6769 sayılı Kanun düzenlemesine göre, meşru bir neden olmaksızın markanın aynı veya benzerinin internet ortamında ticari etki yaratacak biçimde kullanılması halinde marka hakkı sahibinin bu kullanımı engelleme hakkı bulunmaktadır. Marka hakkı sahibinin bu kullanımı engelleyebilmesi için asli şart, meşru bağlantı olmaksızın ve ticari etki yaratacak şekilde kullanımdır. Dolayısıyla ilk etapta ticari etkinin tespit edilmesi gerekmektedir. Ticari etki tespit edildikten sonra tanınmış markalar hariç olmak üzere, mal ve hizmetlerin de aynı ya da benzer olması gerekmektedir. Zira kullanımı engelleme hakkı bakımından kanun koyucu 6769 sayılı Kanun'un 7/2'nci maddesine atıf yapmıştır; bu madde bakımından -tanınmış markalar hariç olmak üzere- markanın üçüncü kişi tarafından kullanıldığı mal veya hizmetlerin incelenmesi ve tescil kapsamındaki mal veya hizmetlerle aynı ya da benzer olup olmadığının değerlendirilmesi gerekmektedir. İşte bu mal ve hizmetlerin aynı ya da benzer olup olmadığı, kural olarak web site içeriğine bakılarak tespit edilebilecektir. Nitekim gerek yasal düzenlemenin lafzından gerekse doktrindeki görüşlerden bu sonuca ulaşılabilmektedir. Ancak bazı durumlarda internet site içeriğinin incelenmesine gerek kalmayabilir. Çalışmamızda markanın alan adı olarak kullanılması suretiyle vuku bulabilecek olan hak ihlalleri çerçevesinde internet site içeriğinin önemi ile internet sitesinin içeriğinin hangi durumlarda incelenip incelenmeyeceği ve ticari etki kavramları doktrin görüşleri ve ulusal- uluslararası mahkeme kararları da mümkün olduğunca dikkate alınarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The invention of the Internet and spreading of it quickly in people's private lives make Internet important in the eyes of companies. In the early periods of Internet, big companies build websites to create awareness of their goods and services by reaching people easily in their private times. In the ongoing process, e-commerce portals were established in an attempt to sell goods and services over the Internet. In the present time, the market coverage rate of e-commerce is quite high. Thanks to the Domain Names System, use of words instead of numeric IP addresses has raised the importance of Domain Names. The DNS is important, because a word could be registered as a domain name under the one TLD (.com, .net, etc.) by only one person. For this reason, especially big companies have been forced to register their trademarks as domain names in order to be known and identified with their trademarks at Internet. Malicious people have registered the trademarks of third parties as domain names without having a legitimate right or a legitimate connection. (Domain grabbing, cyber-squatting etc.) Even if there is no malicious intent, the registration of any sign, which is identical or similar with already existing any trademark, can cause the trademark infringement. Domain names are not only advertising channel but also, they have a distinguishing sign, and these make them both valuable and important. Hereby this value and importance of web sites (domain names) makes itself important as legal perspective. Various regulations have been made to protect both web sites and persons affected by activities carried out via web sites, at legal area. For example, in Turkish law, various regulations have been made in the Protection of Trademarks Decree Law no. 556(it was abrogated in 2016) and in the Industrial Property Law no. 6769 in order to prevent the trademark infringement through using the trademark as a domain name. It is crucial to state that there are not any regulations at European Union Regulation no. 2015/2424 (which the Industrial Property Law no. 6769 is quoted from) about using the trademark as a domain name. In accordance with the law no. 6769, trademark right holder is entitled to prevent using the trademark as a domain name in case of using the sign is identical with or similar to the trademark at Internet in a way to cause the commercial effect without a valid reason. Essential-and priority- condition of using the aforesaid right by trademark right holder is to use the trademark as a domain name in a way to cause the commercial effect without a valid reason. Another condition is the identity or similarity of goods or services to one another. In the light of these conditions, the first thing that should be done is deciding if there is any commercial effect or not. The second thing is that identity or similarity of the goods or services must be determined with the exception of well-known (famous) trademarks. Because, the Turkish lawmakers have attributed to article 7/2 of the Industrial Property Law no. 6769 in point of preventing to use of trademark as a domain name, by trademark right holder. In accordance with article 7/2 of the Industrial Property Law no. 6769, trademark right holder entitled to prevent using the trademark in the following cases: (i)“the sign is identical with the trademark and is used in relation to goods or services which are identical with those for which the trademark is registered”or (ii)“the sign is identical with, or similar to, the trademark and is used in relation to goods or services which are identical with, or similar to, the goods or services for which the trademark is registered, if there exists a likelihood of confusion on the part of the public”or (iii)“the sign is identical with, or similar to, the trademark irrespective of whether it is used in relation to goods or services which are identical with, similar to or not similar to those for which the trademark is registered, where the latter has a reputation in the Turkey Republic and where use of that sign without due cause takes unfair advantage of, or is detrimental to, the distinctive character or the repute of the trademark.”As it is seen from article 7/2, in order to be prevented using the trademark as a domain name, it must be determined that goods or services which are identical with, or similar to, the goods or services for which the trademark is registered, except for well-known trademarks. As a rule, in order to be determined goods or services which are identical with, or similar to, the goods or services for which the trademark is registered, the web site content must be considered. However, for some cases, there is no need to consider web site content exclusively. In conclusion, we explained the importance of the content of websites, in which conditions the content of websites should be considered or not, and this explanation is supported by doctrinal opinions, national and international jurisprudence in this dissertation study.