A study to ascertain the macroeconomic leading indicators of the financial crisis of 2008-2009 in selected developing countries using a parametric early warning system
Seçili gelişmekte olan ülkelerde 2008-2009 finansal krizinin makro ekonomik öncü göstergelerini parametrik erken uyarı sistemi kullanarak belirlemeye yönelik çalışma
  1. Tez No: 563013
  2. Yazar: DEVRİM ÇİFTCİOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALUK YENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: lojistik regresyon, ekonomik göstergeler, erken uyarı sistemleri, finansal krizler, uluslararası finans, logistic regression, economic indicators, early warning systems, financial crises, international finance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmanın amacı global ekonomik krizin gelişmekte olan ülkelerdeki makroekonomik ve finansal öncü göstergelerini bir erken uyarı sistemi türü olan ikili bağımlı değişkenli-çoklu bağımsız değişkenli lojistik regresyon modeli ile belirlemektir. Çalışmanın verileri 1980-2016 dönemini kapsamakta ve 8 farklı gelişmekte olan ülkeyi içermektedir. Yalnızca sade bir regresyon tahmini yapılmamış olup ayrıca veri transformasyonu içeren (standardizasyon ve/veya log alma), ülke sabit etkiler değişkenini içeren, kriz sonrası sapmanın düzeltilmesini (kriz sonrası yılların verisinin silinmesini) içeren lojistik regresyonlar ayrı ayrı hesaplanmıştır. Aynı zamanda amacımız söz konusu geliştirmelerin değişkenlerin anlamlılık düzeyine etkilerini tespit etmektir. Sonuçlar incelendiğinde belirgin biçimde azalan reel gayrisafi milli hasıla büyümesinin ve kur seviyesinin (yerel para değer artışı) global finansal krizin gelişmekte olan ülkelerdeki ortaya çıkabilirliği ile güçlü bir şekilde ilişkili olduğu görülmüştür. Finansal veriler incelendiğinde ise artan yurtiçi kredilerdeki büyümenin %5 anlamlılık düzeyinde tahmin gücüne sahip bir belirleyici faktör olabileceği tespit edilmiştir. Özel sektör kredileri/Gayrisafi yurtiçi hasıla verisi kriz sonrası sapmanın düzeltilmesini içeren regresyonda %1 anlamlılık düzeyinde krizi tahmin etmektedir. Veri transformasyonu, ülke sabit etkileri değişkeni veya kriz sonrası sapmanın düzeltilmesi ilavelerinin düz regresyona ayrı ayrı uygulanması, değişkenlerin toplam tahmin güçleri üzerinde benzer ve zayıf katkılar yapmıştır. Sonuçlar bazı temel makroekonomik değişkenlerin ve finansal liberalleşme ifade eden bazı finansal değişkenlerin finansal krizleri işaret etmek konusundaki önemini teyit etmiştir. Sonuçlarımız literatür ile uyumlu olarak kredi balonlarının krizlerin oluşması açısından gelişmekte olan ülkelerde de tehlike yaratan durumlar olarak tanımlanabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of the study herein presented is to ascertain both the macroeconomic as well as the financial indicators of the financial crisis of 2008-09 in selected developing countries using binary-multivariate logit econometric model which is a type of Early Warning Systems (EWSs). Data covers the period of 1980-2016 from eight developing countries. We first estimate a plain regression equation, then we estimate three different regression equations by employing data transformation, using country fixed effects and omitting data after crisis years (post-crisis bias correction). Our purpose is also to investigate the effects of these improvements to the significance of variables. Results indicate that apparent declines in real gross domestic growth (GDP) and nominal exchange rate (local currency appreciation) are strongly interconnected to the likelihood of occurrence of global financial crash in developing countries. In terms of the financial variables, increasing domestic credit growth could be regarded as a predictor of crisis with 5% level of significance. An increase in credit to private sector/GDP is a significant predictor of the crisis at %1 level in the post-crisis bias correction regression. Data transformations, country fixed effects and post-crisis bias correction additions to the regression contributes to the total significance levels of most variables weakly and similarly. Results confirm the importance of some basic macroeconomic variables and financial liberalization type of financial indicators about determining financial crises. As previously shown in literature, we also show the hazardous effect of credit booms to the health of the economies of developing countries.