İşe adanmışlığın örgütsel adalet ve işten ayrılma niyeti ile ilişkisi: Bankacılık sektörü üzerine bir alan araştırması
The relationship between job engagement and organizational justice and turnover intention: a field study on Konya banking employees
  1. Tez No: 563633
  2. Yazar: CEMİLE GÜL KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERAL ERDİRENÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşe Adanmışlık, Örgütsel Adalet, İşten Ayrılma Niyeti, Job Engagement, Organizational Justice, Turnover Intention
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Çalışma, bankacılık sektörü üzerinde bir alan araştırmasından yola çıkarak,“işe adanmışlık”ile“örgütsel adalet”ve“işten ayrılma niyeti”arasındaki ilişkiyi incelemektedir.Bu amaç doğrultusunda banka çalışanlarının oluşturduğu 400 denek çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir.Kullanılan ölçeklerin geçerlilik ve güvenirliliği için“faktör analizi”,“korelasyon analizi”ve“regresyon analizi”yapılmıştır. Yapılan analizlerin sonuçları, örgütsel adalet ile işe adanmışlık arasında, işe adanmışlık ile işten ayrılma niyeti arasında ve örgütsel adalet ile işten ayrılma niyeti arasında anlamlı ilişkiler bulunduğunu göstermiştir. Böylece temel hipotezlerin tamamı araştırmanın bulgularıyla desteklenmiş ve araştırma kapsamında oluşturulan hipotezler kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The present study explored the relationship between“job engagement”,“organizational justice”,“turnover intention”using banking sector a field sample. For this purpose, 400 people composed of bank employees constituted the sample of the study. The data was analyzed with SPSS program. Factor analysis, correlation analysis and regression analysis were conducted for the validity and reliability of the scales used. The result of analysis indicated that there was a significant relationships between organizational justice and job engagement, and job engagement and turnover intention, and organizational justice and turnover intention. Thus, all of our basic hypothesis were supported by the findings of the study and hypothesis formed within the scope of the research were accepted.