Cerrahi kliniklerde toplam maliyet incelemesi: Göz hastalıkları kliniği uygulaması
Total cost analysis in surgical clinics: Eye disease clinic practice
- Tez No: 564245
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA ÇETİNKAYA
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Kümeleme, Sağlık Hizmetleri, Göz Hastalıkları, Clustering, Health Services, Ophthalmology
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Sağlık Eğitimi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 81
Özet
Maliyet tüm işletmelerde olduğu gibi sağlık kuruluşlarında karar vericiler için büyük önem taşımakta, bu kapsamda Türkiye'de ve dünyada sağlık kuruluşlarının sayısı en çok olan işletmeler arasında üst sıralarda yer almaktadır. Aynı zaman da sağlık kuruluşlarının hizmetlerindeki çeşitlilik doğru maliyet hesaplamasının önemini artırmaktadır. Kamu hastanelerinde sosyal devlet gereği kar gütmekten ziyade verilen hizmetin kalitesi daha büyük önem taşıyormuş gibi görünse de hizmetin devamlılığı ve kalitesini artırmak adına doğru maliyet hesaplaması zorunluluk haline gelmiştir. Çalışmada cerrahi kılınkiler olan göz servisinde bir yıllık veriler kullanılarak kümeleme yöntemine göre minimum maliyet maksimum karın ortaya konduğu değişkenler saptanmıştır. Sağlık kuruluşlarında maliyetin hesaplanması yöneticilerin karar vermesindeki en önemli unsurlardandır. Bu kapsamda maliyetin hesaplanmasında birçok değişken hesaba katılarak maliyet hesapları yapılır. Hastaların sosyal güvencesi, cinsiyeti, yatış gün sayısı gibi değişkenlerin belirli bir zaman periyotuna göre verileri elde ederek istatistiksel yöntemler vasıtasıyla ortalama maliyetler bulunabilir. Değişkenlerin hangi dönemde ve ne kadar etkilediği tespit edilerek hastane yöneticilerinin karar vermesinde yardımcı olacağı ve buna göre maliyet hesaplarını yapmak için yol göstereceği düşünülmekte. Bu çalışmada Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesinin göz poliklinik servisinin bir yıllık verileri kullanılarak, hastaların yatış gün sayısı, fiyat, ay, cinsiyet, sosyal güvence ve yaş değişkenlerine göre kümeleme yöntemlerinden hiyerarşik olmayan k-means tekniğini kullanılmıştır. Küme sayısının belirlenmesi için silhouette index değerleri kullanılmıştır. Ortaya çıkan sonuçlara göre 2 li, 3 lü, 4 lü, 5 li kümeleme sonuçlarından ideal olan küme sayısı 3 olarak belirlenmiştir. Buna göre çalışmada ortalama maliyetler hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Cost is of great importance for decision makers in health care organizations as in all businesses, in this context, the number of health institutions in the world and Turkey, which is located at the top among most businesses. At the same time, the diversity of health care services increases the importance of accurate cost calculation. Although it seems that the quality of the service provided in public hospitals is more important than profit making due to the social state, correct cost calculation has become a necessity in order to increase the continuity and quality of the service. In the study, the variables that revealed minimum cost and maximum profit according to clustering method were determined by using one-year data in the ophthalmology clinic. Calculation of cost in health care institutions is one of the most important factors in decision-making by managers. In this context, cost calculations are made by taking into account many variables. Mean costs can be obtained by statistical methods by obtaining the data according to the time period of variables such as social security, gender, number of days of hospitalization. It is thought that by determining the period and how much the variables affect, it will help hospital managers to make decisions and guide them to make cost calculations accordingly. In this study, non-hierarchical k-means technique, which is one of the clustering methods according to the number of hospitalization days, price, month, sex, social security and age, was used by using one-year data of the ophthalmology clinic of Cumhuriyet University Hospital. Silhouette index values were used to determine the number of clusters. According to the results, the ideal number of clusters from 2 clusters, 3 clusters, 4 clusters and 5 clusters was determined as 3. According to that average costs were calculated in the study.