Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği ve profesyonellik
Religious culture and ethics knowledge teaching and professionalism
- Tez No: 564585
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM AŞLAMACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Profesyonellik, Eğitimde Profesyonellik, Din Eğitiminde Profesyonellik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni, Professionalism, Professionalism in Education, Professionalism in Religious Education, Religious Culture And Ethics Knowledge Teachers
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Eğitimin görevi içerisinde bulunduğumuz yüzyılın farklılıkları ve belirsizlikleriyle baş edebilecek, donanımlı, üretken, problem çözme becerileri gelişmiş, ahlaki ilkeler temelinde, geleceğe olumlu yön verecek bireyler yetiştirmektir. Bugün eğitim faaliyetlerinin en önemli yürütücüleri olan öğretmenler, böyle kuşaklar yetiştirebilmenin sorumluluğu altındadırlar. Yapılan bazı araştırmalar“profesyonel”kavramının eğitim dünyasına tam olarak yansıtılması ve bu yönde öğretmenlerin yetiştirilmesiyle, öğretmenlerin kendilerini daha donanımlı ve hazır hissedeceklerini, görevlerini yerine getirirken daha üstün bir çaba, özveri ve performans sergileyeceklerini ileri sürmektedir. Burada“profesyonellik”öğretmenin mesleğini icra ederken; öğrencilerin farklılıklarına saygı duyarak, onların bütün yeteneklerini ortaya çıkarmak için elinden gelenin en iyisini yapması, öğrencileri için bilgisini arttırması, güncellemesi ve öğretmenlik uygulamalarında üst düzey standartları yakalamaya çalışması olarak tanımlanmaktadır.“Profesyonel”kavramının eğitim ve öğrenci dünyasına sağlayabileceği katkı ve etkiler göz önünde bulundurulduğunda, din eğitimi faaliyetlerinin kalitesinin arttırılması adına bu kavramın DKAB öğretmenlerinin yetiştirilmesinde de anahtar bir rol üstlenebileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada literatüre bağlı kalınarak, eğitimde ve din eğitiminde yapılan profesyonellik ve profesyonelleşme çalışmaları incelenmiş, profesyonel öğretmenlerin ve profesyonel Din kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin özellikleri betimlenmeye çalışılmıştır. Oluşturulan teorik çalışmadan hareketle 18 DKAB öğretmeniyle bu bağlamda yarı yapılandırılmış görüşme tekniğiyle mülakatlar yapılmış ve DKAB öğretmenlerinin profesyonellik algıları ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Araştırmada, genel anlamda, DKAB öğretmenlerinin, öğretmenliği profesyonel bir meslek olarak gördükleri, öğrencilerinin ve toplumun kendilerinden bekledikleri üstün davranışları sergilemeye çalıştıkları, farklılıklar karşısında tarafsızlığı tam sağlayamadıkları ve kendilerini genel anlamda profesyonel hissetmedikleri bulgularına ulaşılmıştır. DKAB öğretmenlerinin farklılıklar karşısındaki tarafsızlıklarını güçlendirecek, profesyonel tavır ve tutumlarının geliştirilmesini destekleyecek çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main goal of the education is to train individuals who can cope with the differences and uncertainties of the century, who are equipped with the problem-solving skills, are productive, and who can give a positive direction to the future on the basis of moral principles. Today, teachers, the most important actors of educational activities, are responsible for raising such generations. Some researchers suggest that by reflecting the concept of professionalism in education and by educating teachers in this direction will provide opportunities for teachers to be better equipped and ready for their tasks with superior effort, devotion, and performance in fulfilling their duties. Here, professionalism is defined as practicing the profession of the teacher by respecting the differences of the students, doing their best to reveal their students' abilities, increasing their knowledge for their students, and trying to retain high standards in teaching practices. Considering the contributions and impacts of the professionalism in education and students' learning, it is believed that this concept may also play a key role in the training of the 'Religious Culture and Ethics Knowledge Teachers' [DKAB] in order to improve the quality of religious education activities. In this study, first, the relevant literature of professionalism and professionalization in education and religious education were reviewed, and then the characteristics of professional teachers, in general, and professional DKAB teachers, in specific, were discussed. Based on the theoretical framework, DKAB teachers perceptions of professionalism were examined by conducting semi-structured interviews with eighteen DKAB teachers. The results of this research revealed that, in general terms, DKAB teachers see teaching as a professional profession, try to fulfill the expectation of their students and the society, but they cannot provide full impartiality in the face of differences and do not feel professional in general. Thus, there is an urgent need for studies that will strengthen the neutrality of teachers in the face of differences and support the development of professional attitudes.