The role and importance of social media on women entrepreneurship
Kadın girişimcilikte sosyal medyanın yeri ve önemi
- Tez No: 565349
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MÜGE ÖRS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, Kadın, Instagram, Kadın Girişimciliği, İşletme, Sosyal Medya Kullanımı, Müşteriler, İnternet üzerinden, Ürünler, Büyüyen İş, Social Media, Women, Instagram, Women Entrepreneurship, Business, Social Media Use, Customers, Online, Products, Growing Business
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı, kendi iş girişimlerinde sosyal medyayı birincil araç olarak kullanmak isteyen kadın girişimcilere, sosyal medyanın kadın girişimcilikteki yeri ve önemini bilimsel bir tartışma ile ortaya koymaktır. Çevremizdekilerle global olarak sınırsız bir etkileşim sunan sosyal medya yaklaşık olarak son yirmi yıldır güçlü bir iletişim aracı olarak hayatımıza girmiştir. Bugünlere kıyasla daha önce hiç bu kadar dünya ile iç içe olunmamıştı. Sosyal medya adeta her birimizin hayatının bir parçası haline geldi. İstatistiklere bakılacak olursa, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin nüfuslarının yaklaşık %70-80'inin internet kullandığı ve internet kullanıcılarının büyük çoğunluğunun 18-35 yaş aralığında yetişkinlerden oluştuğu ve bu kişilerin de sosyal medyayı bilgi edinmek, ürün tavsiyesi almak ve arkadaşları ile sohbet etmek için kullandığı görülmektedir. Bu bağlamda sosyal medyanın kişilere hem kişisel hem iş anlamında birçok faydası olduğu bilinmektedir. Sosyal medya, yeni teknolojinin de yardımıyla milyonlarca kişinin hem yerel hem de global anlamda iş yaptığı önemli bir mecra haline gelmiştir. Kadın girişimciler de sosyal medya mecralarını bu yönde kullanmakta ve özellikle son on yılda bazı ürün veya hizmetlerin satışını bu mecralar üzerinden gerçekleştirmektedirler. Bu çalışmada kadın girişimcilerin iş kollarında sosyal medyayı nasıl kullandıkları ve sosyal medya girişimciliğine etki eden faktörlerin neler olduğu incelenmektedir. Kantitatif yöntemler kullanılarak, ikiyüzelli (250) kişilik afgan kadın girişimci bir örneklem grubu üzerinde yapılan çalışmada, veri analizi SPSS 22 ve Amos 23 paket programları aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Tezin bulgularına göre, sosyal medyanın çoklu kanal aracılığıyla iş yapma şansının, sosyal medya güvenilirliği ve ulaşılabilirliğinin kadın girişimciliği arttırdığı istatistiki olarak ispatlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The role and importance of social media on women entrepreneurship is the purpose of this research to provide a philosophical discussion of various work of women entrepreneurs using social media as their primary tools for their businesses. Nearly it has been two decades of social media which are powerful tools to communicate with friends and family with limitless connectivity globally. Never before we had access around the world as compare to these days with the help of social media and it's a decade which social media became nearly parts of everyone's life and if we see the statistics of developed and under-developing countries where more than 70 to 80 percent of their papulation are using internet and most these are new adults between 18 to 35 years old and these adults spend most of these are time on the internet and social media searching for information, products or chat with friends and family in one the social media platforms; there are countless benefits of social media in our personal and business lives. Social media with the help of new technology pave the ground for millions of people to find online jobs for themselves or create businesses for others globally. Women entrepreneurship are not exception of these big change millions of women used these opportunities and its nearly a decade where women use social media for the business purposes to sell products and services. Moreover, this study provides details on how women use these social media affectively in their businesses and what are the factors which help these individual business women in the online business on social media. In addition, this study shows useful ways to apply for an online business basically business which their first target is social media. This study used quantitative research technique and the data was collected from 250 respondents who use social media as primary tools in Kabul Afghanistan. The data was analyzed with the help of SPSS version 22 and AMOS version 23. The outcomes of this dissertation showed that security and ease of use in social media have no significant effect on women entrepreneurship, on the other hand multi-channel, trust and access ability of social media have positive and perceived effect on women entrepreneurship.