Tüketicilerin coğrafi işaretli ürün farkındalığı ve algısının analizi
Analysis of consumers' awareness and perception of geographic marked products
  1. Tez No: 570813
  2. Yazar: SİNEM KÜÇÜKYILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAN ÖZGÜVEN TAYFUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi İşaret, Tüketici Algısı, Coğrafi İşaret Farkındalığı, Coğrafi İşaret Algısı, Pazarlama, Geographical Indications, Consumer Perception, Consumer Awareness for Geographical Indication, Consumer Perception for Geographical Indication, Marketing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Coğrafi işaretli ürünler üreticilere, tüketicilere, topluma, ekonomiye ve devlete hem ulusal hem de uluslar arası platformlarda birçok yönden fayda sağlayan ürünlerdir. Bu durum özellikle gelişmekte olan ülkeler için araştırma konusunu güncel ve önemli kılmaktadır. Tüketicilerin coğrafi işaretli ürün tercihleriyle ilişkili hususların ortaya konulduğu çalışmalar konunun detaylı incelenmesi, öneminin anlaşılması ve konudan faydalanma açısından önemlidir Bu çalışmanın temel amacı tüketicilerin coğrafi işaretli ürün algısı ve farkındalığı ile coğrafi işaretli ürün satın alma davranışı arasındaki ilişkileri incelemektir. Bu amaçla Avrupa Birliği tescilli coğrafi işaret Antep Baklavası baz alınarak, Gaziantep ilinde 393 tüketici üzerinde tesadüfi örneklem yöntemiyle bir anket uygulanmıştır. Anket yoluyla elde edilen tüm veriler SPSS 22.0 programı ile değerlendirilmiştir. Ampirik analizlerde, t-testi, anova, korelasyon ve regresyon yöntemlerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre tüketicilerin coğrafi işaretli ürün algısı ve farkındalığı ile coğrafi işaretli ürün satın alma davranışı arasında pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardır. Ayrıca coğrafi işaretli ürün kavramını ve Antep baklavasının tescilli bir coğrafi işaretli ürün olduğunu bilme durumuna göre coğrafi işaretli ürün farkındalığı ve algısının farklılaştığı tespit edilmiştir. Buna karşın tüketicilerin cinsiyet, yaş, gelir ve öğrenim durumu gibi demografik değişkenlere göre coğrafi işaretli ürün farkındalığı ve algısı farklılaşmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Geographically marked products are products that take advantages to producers, consumers, society, economy in many ways, both nationally and internationally. This situation makes the research topic current and important especially for developing countries. Studies on consumer preferences for geographical indications are important in terms of detailed examination, understanding of the importance and utilization of the issue. The main purpose of this study is to investigate the relationship among geographically marked product perception, awareness and purchasing behaviour of consumers. For this purpose, a survey was conducted with the random sampling method on 393 consumers in Gaziantep, based on the European Union registered geographical indication Antep Baklavası. All data obtained through the questionnaire were evaluated with SPSS 22.0 program. T-test, anova, correlation and regression methods were used in emprical analysis. Considering the results of the research, there is a positive and statistically significant relationship between consumers' perception, awareness of geographically marked products and their purchasing behaviour. Further, it was found that the awareness and perception of geographically marked products differ according to the knowledge of the concept of geographically marked product and the fact that Antep Baklavası is a registered European Union geographically marked product. In spite of that geographically marked product awareness and perception do not change according to demographic variables such as gender, age, income and educational status of consumers.