Türkiye'de fuarcılık sektörü ve fuar şirketlerinde kurumsallaşma: Bir firma araştırması
Exhibition sector in Turkey and exhibition company institutionalization: A company research
- Tez No: 570962
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLER TOZKOPARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Fuar, Fuarcılık, Kurumsallaşma, Kurum, Kurumsal Yönetim, Exhibition, Fair Organization, Institution, Institutionalization, Institutional Managing
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Dünya üzerinde fuarcılık faaliyetleri, özellikle ekonominin geliştiği ve ticaretin yoğun olarak gerçekleştirildiği şehirlerde sıklıkla yürütülmektedir. Bu şehirlere literatürde 'Fuar Kentleri' denilmektedir. Fuar kentlerinde gerçekleştirilen ihtisas fuarları, şehirde ve hatta çevre illerde, ekonomik anlamda olumlu etkiler bırakmakla birlikte, orta ve uzun vadede ülke ekonomisine de katkı sağlamaktadır. Şirketlerin varlıklarını sürdürebilmesi için şirket içerisindeki dinamiklerin kurumsal bir sisteme entegre edilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu önemin farkında olan küçük ve orta ölçekli şirketler, şirket içinde ve ticari faaliyetlerini gösterdikleri çevrede, profesyonelleşmek için kurumsallaşma yönelimine girmekte, bu kapsamda çeşitli girişimlerde bulunmakta, organizasyon yapısını ve şirket içi işleyişi profesyonelleştirme anlamında çalışmalar yapmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde, fuar ve fuarcılık konuları kavramsal olarak ele alınmış, fuarcılığın tarihsel gelişimi, fuar çeşitleri ve fuarların önemine değinilmiştir. İkinci bölümünde, kurumsallaşma ve kurumsallaşma süreci ele alınmıştır. Son bölümde ise kurumsallaşmanın uygulanmasına örnek olarak bir firma incelemesi yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda, kurumsallaşmanın kesin bir reçetesinin olmadığı sonucuna varılmıştır. Farklı sektörler kadar aynı sektör içerisinde dahi kurumsallaşmak isteyen şirketlerin, şirket yapılarına göre farklı faaliyetler içerisine girmeleri gerekebilir. Bu nedenle, şirketlerin kendilerini iyi analiz etmesi, çevrelerine iyi adapte olması, esnek bir kurum yapısına sahip olması, değişime açık ve bu süreçte sabırlı olması büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Around the world, business exhibitions are frequently conducted, especially in cities where there is a developed economy and where a lot of trade occurs. These cities are called Exhibition Towns in technical literature. Specialized business exhibitions in business towns not only improve the economic conditions of the city itself, but also in the surrounding areas, which in turn provides medium to long-term contributions for the country as well. The integration of the dynamics within the company into an enterprise system is of utmost importance for the survival of companies. In this sense, small and medium-sized businesses, within the company and in the environment in which they operate, are institutionalizing to professionalize, take various initiatives in this field and carry out studies in order to professionalize the organizational structure and internal processes. In the first part of the study, the topics of trade fairs and exhibitions are discussed conceptually and the historical development of trade fairs, varieties of trade fairs and the significance of trade fairs are addressed. In the second part, institutionalization and the institutionalization process will be discussed. The last part will provide a concrete overview of the implementation of the process of institutionalization. From the research results, it was concluded that there is no definite method for institutionalization. Companies wishing to institutionalize within the same sector and in different sectors may have to carry out different activities depending on their corporate structure. For this reason, it is important that companies analyze themselves well, adapt to their environment, have a flexible corporate structure, are open to change and follow this process with patience.