Erken evre meme kanserli hastalarda ilk kemoterapi uygulaması ile ilişkili anksiyetenin azaltılmasında hazır resim şablon boyamanın etkisi
The effect of ready-made stencil painting on reducing the anxiety associated with the first chemotherapy in early breast cancer patients
- Tez No: 571779
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLBEYAZ CAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kemoterapi, Kaygı, Distres, Resim Boyama, Meme Kanseri, Anxiety, Painting, Art Therapy, Breast Cancer, First Chemotherapy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Yarı deneysel nitelikte olan bu çalışma, ilk kemoterapi uygulaması ile ilişkili kaygı ve distres düzeyini azaltılmada hazır resim şablon uygulamasının etkisini değerlendirmek amacıyla planlandı. Çalışmaya, Mayıs 2017- Mart 2018 tarihleri arasında, İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Ayaktan Kemoterapi Ünitesine, erken evre meme kanseri tanısı ile ilk kez kemoterapi almak için başvuran 84 hasta (41 deney, 43 kontrol) dahil edildi. Damar yolu açılmadan önce, çalışmaya alınan tüm hastaların Distres Termometresi ve Durumluk Kaygı Ölçeği kullanılarak anksiyete düzeyi belirlendi. Takiben premedikasyon tedavisi sırasında deney grubundan hazır resim şablon boyaması yapması istendi, kontrol grubunda ise herhangi bir girişim uygulanmadı, kliniğin rutin uygulaması yapıldı. Ortalama 30 dk süren premedikasyon uygulamasının bitiminde tüm hastalara Durumluk Kaygı Ölçeği (ikinci kez) ve Sürekli Kaygı Ölçeği uygulandı. Çalışmadan elde edilen verilerin değerlendirilmesinde non-parametrik testler kullanıldı. Çalışma grubunun büyük bir kısmı evli, ilkokul mezunu olan, ev hanımlarından oluşmaktaydı. Deney ve kontrol grubunun özellikleri yaş ve yasaklı kol dışında birbiri ile benzerdi. Hastaların tedavi öncesi distres düzeyi hafifti, durumluk ve sürekli kaygısı orta düzeydeydi. Deney ve kontrol grubunun damar yolu açılmadan önceki distres ve durumluk kaygı düzeyini, premedikasyon sonrası distres ve durumluk kaygı düzeyi ile kıyasladığımızda her iki grubun değerleri arasında anlamlı bir fark olmadığı saptandı. Premedikasyon sonrası her iki grubun distres ve durumluk kaydı düzeyinin arttığı saptandı. Hastaların sürekli kaygı düzeyinin de yüksek olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
This semi-experimental study was planned to evaluate the effect of a ready-to-use image template application in reduction of the anxiety that patients who applied to the first chemotherapy application could experience during treatment. This study conducted at Outpatient Chemotherapy Unit in Istanbul University Institute of Oncology, between May 2017 and March 2018. The study included 84 (41 experimental, 43 control) patients who were treated with chemotherapy treatment for the first time. Distress thermometer and State Anxiety Scale were applied to all patients before the vascular accesses open. Subsequently, during the premedication treatment, experimental group was make ready- made stencil painting, on the other hand control group any intervention was preformed, they made routine application of the clinic.State Anxiety Scale (second time) and Continuous Anxiety Scale were administered to all patients at the end of premedication which lasted average 30 minutes. Non-parametric tests were used to evaluate the data obtained from the study. The most of the study group consisted of housewives who were married, graduated from primary school. The characteristics of the experimental and control groups were similar with the exception of age and forbidden arm. Before the treatment, the distress level was mild, and state and trait anxiety was moderate. When the distress and state anxiety levels of the experimental and control groups were compared with the levels of distress and state anxiety after premedication, there was no significant difference between the two groups. After premedication, the distress and state record levels of both groups were increased. The continuous anxiety level of the patients was also high.