Esnek çalışmanın, iş ve yaşam doyumuna etkisi ve örgütsel bağlılığın aracılık rolü
Flexible working effect on job -life satisfaction and mediating role of organizational commitment
- Tez No: 572716
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YURDAGÜL MERAL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Esnek Çalışma, Örgütsel Bağlılık, İş Doyumu ve Yaşam Doyumu, Flexible Working, Organizational Commitment, Job Satisfaction and Life Satisfaction Date: May, 2019
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışma ile esnek çalışmanın, çalışanın iş ve yaşam doyumuna etkisi ve bu etkide, örgütsel bağlılığın aracılık rolü araştırılmıştır. Araştırmada, esnek çalışma düzenlemelerini uygulayan sektörlerinde lider 10 şirketin 82 çalışanından bilgi formu ile değerlendirmeleri alınmış ve alınan bilgiler SPSS 25.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada çalışanların tutumlarını ölçmek için, Albion (2004) tarafından geliştirilen Esnek Çalışma Ölçeği, Allen ve Meyer (1990) tarafından geliştirilen 'Örgütsel Bağlılık Ölçeği', Weiss ve arkadaşları (1967) tarafından geliştirilen 'Minnesota İş Doyum Ölçeği' ve Diener ve arkadaşları (1985) tarafından geliştirilen 'Yaşam Doyumu' ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, esnek çalışma ile iş doyumu ve örgütsel bağlılık arasında, iş doyumu ile yaşam doyumu arasında, iş doyumu ile örgütsel bağlılık arasında ve yaşam doyumu ile örgütsel bağlılık arasında pozitif bir ilişki tespit edilmiştir. Esnek çalışma ile yaşam doyumu arasında ise bir ilişki bulunamamıştır. Ayrıca, esnek çalışmanın, iş doyumu üzerindeki etkisinde, örgütsel bağlılığın aracılık rolü tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of flexible working arrangements on employee's job and life satisfaction. Furthermore, the mediating effect of organizational commitment between flexible working and job and life satisfaction. In the research, 82 employees 'data used from 10 leading companies in their sectors implementing flexible working arrangements and the data were analyzed using SPSS 25.0 program. Flexible Working Scale developed by Albion (2004), Organizational Commitment Scale developed by Allen and Meyer (1990), Minnesota Job Satisfaction Scale developed by Weiss et al. (1967) and Life Satisfaction Scale developed by Diener et al. (1985) were used to measure the attitudes of the employees.Research results show that there is a positive and meaningful relationship between flexible working and job satisfaction, between job satisfaction and life satisfaction and between job satisfaction and organizational commitment. Furthermore, the results have shown that organizational commitment has a mediating role between flexible working and job satisfaction. In other words, as organizational commitment mediates the relationship between flexible working and job satisfaction, as organizational commitment perception increases job satisfaction perception also increases.