Vasili Grossman'ın 'Yaşam ve Yazgı'eserinde savaş teması
War theme in the work of Vasili Grossman 'Life and Fate'
- Tez No: 572756
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REYHAN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Savaş Teması, Kamplar, Yahudiler, Büyük Vatan Savaşı
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
20.yy Rus Edebiyatı'nı incelediğimizde birçok yazar ve şairin tarihin en kanlı savaşı olan II. Dünya Savaşı'nı eserlerine konu edindiğini görürüz. Birçok yazar ve şair savaş döneminde gerek cephe de savaş muhabirliği yapar gerek ise cephe gerisinde eserler yazarak sivil halka ve orduya umudu, vatanseverlik duygusunu ve zafere olan inancı aşılamaya çalışır. Rus yazar ve şairler savaş sonrasında dahi savaş boyunca elde ettiği tecrübeleri, tanık oldukları olayları ve bu olayların insanlar üzerindeki fiziksel ve psikolojik etkilerini okuyucularına aktarmışlardır.“Büyük Vatan Savaşı”döneminde cephe de savaş muhabirliği yapan, tecrübe ettiği olaylardan esinlenen ve tecrübe ettiği tüm bu olayları bize her detayı ile anlatan yazarlardan biri de Vasili Grossman'dır. Grossman tüm dünya da gerçekçi oluşu ve cesaretiyle tanınan bir yazardır. Yazar, tezimizin konusu olan“Yaşam ve Yazgı”eserini ustalık eserim diye nitelendirmiş, bu eserde savaşın tüm Sovyetler Birliği üzerindeki etkilerini ele almıştır. Bununla birlikte savaşın insanlar için ne ifade ettiğine, savaşın getirilerine ve götürülerine değinmiştir.“Yaşam ve Yazgı”eseri yazıldığı dönemde komünizm karşıtı bir eser olarak nitelendirilir. Ordunun başarılarının yanında hatalarının anlatılması, Stalin'e ölçülü bir şekilde saldırılması, Komünizmin insanlar üzerinde yarattığı olumsuz etkiler, Grossman'ın kaleminden doğruca aktarıldığı için eser yayınlanmaz. Eser ancak ve ancak 2000'li yıllarda Rus topraklarına girer. Tezimizde“Yaşam ve Yazgı”eseri üzerinde savaş temasını inceledik. Bununla birlikte Vasili Grossman'ın yaşamı ve edebi sanatına,“Büyük Vatan Savaşı'na”,“Büyük Vatan Savaşı'nın”Rus Edebiyatı'ndaki yerine ve savaşın etkilerinin en çok üzerinde görüldüğü Yahudilere değindik. Bununla birlikte gerçek hayatta yazarın yaşadığı olayları, düşünceleri ve fikirlerini eserdeki kahramanlar üzerinden nasıl anlattığını tespit ettik. Genel anlamda savaşın kişilerin üzerindeki olumsuz etkilerine sebep ve sonuçlarına ulaştık. Son olarak Vasili Grossman'ın“Yaşam ve Yazgı”eseriyle tarihin en kanlı savaşını tüm detaylarıyla su yüzüne çıkarmayı hedeflediği amacına vardık.
Özet (Çeviri)
As we examine the 20th century Russian literature, we see that many writers and poets had II. World War which is the most bloody war of the history as their main subject. During the war, many writers and poets took place in the front as reporters and many writers and poets took place in the behind of front as well as they wrote books to give the civilian public and soldiers hope, patriotism and the belief in victory. Even after the war, Russian writers and poets have conveyed their experiences during the war to the readers of the events they witnessed and the physical and psychological effects of these events on people. During the Great Patriotic War period, Vasili Grossman was one of the writers who was a war correspondent and who was inspired by the events he experienced and told us all these events with all details. Grossman is well known for his realist and courageousness in the whole world.“ Life and Fate”which is the subject of our thesis was described“my mastery work”by Vasili Grossman and in this work he discussed the effects of war on the entire Soviet Union. However, he referred to the meaning of war for people, the returns and the ways of the war.“ Life and Fate”was described as a anti- comunist work durink the period of the life of the writer. Because Grossman wrote about the achievements of the army and their mistakes, critics about Stalin, the effects of The Comunism on people, this work of Grossman was not published. The artifact is only in the 2000s and it enters Russian territory. In our thesis, we examined the theme of war on“Life and Fate”. However, we touched upon the life and literary art of Vasili Grossman,“ the Great Patriotic War ”, the place in Russian literature, and the Jews where the effects of the war were seen most. However, in real life, we have determined how the author described the events, thoughts and ideas he lived through the heroes in the work. In general terms, we have reached the consequences of the negative effects of war on individuals. Finally, with the work of Vasili Grossman, Life and Fate , we aimed to bring all the details of the bloodiest war in history to the surface. Keys Words: War Theme, Camps, Jews, The Great Patriotic War