Çalışanların sosyal zeka seviyelerinin çatışma yönetimi tarzları üzerine etkisi
Effect of employees social intelligence levels on their conflict management styles
- Tez No: 573962
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLER TOZKOPARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Zeka, Sosyal Zeka, Örgüt, Çatışma, Örgütsel Çatışma, Intelligence, Social Intelligence, Organization, Conflict, Organizational Conflict
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmanın amacı bankacılık ve sigortacılık sektöründe faaliyet gösteren özel bir firmada çalışanların sosyal zeka seviyelerinin çatışma yönetimi tarzları üzerine etkisini incelemektir. Çalışmanın amacı doğrultusunda araştırma, İstanbul ve İzmir illerinde faaliyette bulunan özel bir firmanın 201 çalışanı üzerinde gerçekleştirilmiştir. Sosyal zeka seviyelerini ve çatışma yönetimi tarzlarını incelemek üzere survey yöntemi ve anket tekniği kullanılmıştır. Sosyal zeka seviyelerinin ölçülmesi için Silvera ve diğerleri(2001) tarafından tasarlanan 21 maddeden oluşan Sosyal Zeka Ölçeği kullanılmıştır. Çatışma yönetimi tarzları ise tasarımı Rahim(1983) tarafından yapılan çatışma yönetimi tarzları ölçeğinin 28 maddeyi içeren C formundan yararlanılarak ölçülmüştür. Araştırmanın sonuçları incelendiğinde, sosyal zeka ile çatışma yönetimi tarzları arasında anlamlı ve düşük seviyede pozitif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Demografik değişkenler ile yapılan analizlerde ise demografik değişkenler ile sosyal zeka seviyesi arasında anlamlı bir farklılığın olmadığı tespit edilmiştir. Ancak bazı demografik değişkenler ile çatışma yönetimi tarzları arasındaki ilişkiye bakıldığında aralarında anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Literatür taraması sırasında, ulusal ve uluslararası yazında bu konu ile ilgili çalışmaya rastlanmamıştır. Bu sebeple araştırmada değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesinin hem yönetim ve organizasyon yazınına hem de ilgili sektöre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of social intelligence levels of employees working in a private firm operating in banking and insurance sector on conflict management styles. For the purpose of the study, the research was conducted on 201 people working in a private company operating in Istanbul and Izmir. Survey method and survey technique were used to determine social intelligence levels and conflict management styles. The Social Intelligence Scale, which consists of 21 items, was designed by Silvera et al (2001) to measure social intelligence levels. Organizational conflict was measured by using the C-form consisting of 28 items of the organizational conflict scale designed by Rahim(1983). When the results of the study were examined, a significant and low level positive relationship was found between social intelligence and conflict management styles. In the analysis conducted with demographic variables, there was no significant difference between demographic variables and social intelligence level. However, there was a significant difference between some demographic variables and conflict management styles. During the literature review, no study on this subject was found in both international and national literature. For this reason, it is thought that examining the relationships between variables in the study will contribute to both management and organization literature and to the related sector.