Fırsat eşitliği bağlamında eğitimde teknoloji: Fatih Projesi örneği
Technology in education within the context of equality of opportunities: An example of Fatih Project
- Tez No: 574863
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERİL BAYKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Education and Training, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Eğitim Teknolojisi, Fırsat Eşitliği, FATİH Projesi, Sosyal Politika, Eğitim Politikası, Educational Technology, Equality of Opportunity, FATIH Project, Social Policy, Educational Policy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
İçinde bulunduğumuz yüzyılda bilgi ve iletişim teknolojileri her geçen gün daha da önem kazanmaktadır. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin eğitimde kullanılmasına yönelik girişimler tüm dünyada uygulama alanı bulmaktadır. Yaşanan gelişmeler doğrultusunda 2010 yılı itibariyle Türkiye genelinde FATİH Projesi hayata geçirilmeye başlanmıştır. Bu eğitim projesinin temel amacı, okullarda teknolojiyi iyileştirmek, derslerde bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanmak ve öğrencilere eğitimde fırsat eşitliğini sağlamaktır. Bu tez çalışmasının temel amacı, FATİH Projesi kapsamındaki okullarda bilişim teknolojilerinin kullanımının projenin temel esaslarından biri olan fırsat eşitliği üzerinde nasıl etkiler yarattığını ortaya koymaktır. FATİH Projesi'nin fırsat eşitliği ayağı, öğretmen görüşleri üzerinden gelir düzeyi, bölgesel farlılıklar ve cinsiyet etmenleri çerçevesinde değerlendirilmiştir. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış olup, görüşme tekniği uygulanmıştır. Araştırma, FATİH Projesi kapsamında Kocaeli İli'nde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olan 5 ortaöğretim kurumunda görev yapmakta olan 25 öğretmenin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri katılımcı öğretmenlerle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler üzerinden elde edilmiştir. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda verilerden elde edilen bilgilere göre; FATİH Projesi kapsamında kız ve erkek öğrenciler arasında fırsat eşitsizliğiyle ilgili anlamlı bir farklılığa ulaşılmamıştır. Bölgesel açıdan değerlendirildiğinde, öğrencilerin teknolojiyi kullanımı noktasında aralarında hala bazı eşitsizlikler mevcuttur. Gelir düzeyleri açısından ise öğrenciler arasında fırsat eşitsizliğinin devam ettiği söylenebilir. Araştırmanın analiz sonuçları tez içinde ayrıntılı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Information and communication technologies are becoming more and more important in today's world and the initiatives regarding to the application of information and communication technologies in education have been implemented all over the world. In line with the progress of the related field, FATIH Project in Turkey has been put into practice in 2010. The basic aim of the project is to enhance technology in education, to apply information technologies effectively in classes and to ensure equal opportunity for students in education. The main purpose of this thesis is to show how usage of information technologies in schools within FATIH Project impacts on equal opportunity which is one of the fundamental principles of the project. The equal opportunity pillar of FATIH Project has been examined considering income level, regional differences and gender by the opinion of the teachers. In this study, qualitative research method and interview technique were employed. The research was performed with 25 teachers in 5 secondary schools within the scope of FATIH Project of Ministry of National Education. The research data were obtained through semi-structured interviews. Content analysis was used to analyze the data obtained. The results of the research show that there is no significant difference between male and female students in terms of inequality of opportunity. As for the regional differences, there are some inequalities among students on the use of technology. It can be addressed that economic inequality between the students in the scope of FATIH Project continues. The results of the analysis have been investigated throughout the thesis.