Yetenek yönetimi ve çalışan üretkenliğine etkisi
Talent management and effects of talent management on personnel producti̇vi̇ty
  1. Tez No: 575021
  2. Yazar: AYŞE MERVE KARAÇOBAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ HALICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Üretkenlik, İnsan Kaynakları, Yetenek, Yetenek Yönetimi, İş Performansı, Productivity, Human Resources, Talent, Talent Management, Work Performance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Rekabet ortamında teknoloji, yatırım ve altyapı önemli unsurlar olmakla birlikte, insan kaynakları yönetiminin örgüt içerisinde giderek etkinleşmesi ve örgütün stratejik plan ve hedeflerinin belirlenmesinde önemli rol üstlenmesi insan unsurunu öne çıkarmıştır. İnsan kaynaklarının özellikle de yetenekli insan kaynağının kısıtlı olması kritik yeteneğin tespiti, uygun çalışanın bulunması, temini, eğitilmesi, geliştirilmesi, sistemde tutulması ve üretimi artıracak şekilde yönetilmesi önem kazanmıştır. Ülkemizde İnsan Kaynakları Yönetimi, Yetenek Yönetimi ve yetenek yönetiminin çalışan performansı ve üretkenliğe olan etkilerinin araştırılması amacı ile bu inceleme gerçekleştirilmiştir. İnceleme kapsamında üç farklı sektörde ülkemizde ve küresel çapta önemli projeler gerçekleştiren dört ayrı firmanın insan kaynakları ve yetenek yönetimi yöneticileri ile mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Yapılan literatür taraması ve mülakatlar sonucunda dünyada yaşanan teknolojik, demografik, sosyal, kültürel ve diğer pek çok değişimin örgütlerin yetenekli insan kaynağı ihtiyacını da etkilediği ve yetenek yönetiminin ön plana çıktığı değerlendirilmiştir. Stratejik plana uygun olarak ihtiyaç duyulan yeteneği bulmak, cezbetmek, doğru çalışanı kurumda uygun yere yerleştirmek, çalışanı eğitmek, geliştirmek, kariyerini planlamak, işe yerleştirmek, sorumluluk vermek, performansını ölçmek, yeteneğin üretkenliğe azami katkıda bulunmasını sağlamak için çok iyi ve özgün insan kaynakları planı hazırlamak ve yönetmek firmalar için kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Rapid improvement in the technology, namely Information Technology and transportation, created globalisation. As a result of globalization competition among companies cross the borders and globalized. In the global competition technology, investment and infrastructure very important factors, however, increasing human resources management role for developing strategic plan and goal of the companies bring forward the human factor in companies' management. Due to limited human resources especially talent, finding critical talent and suitable personnel, recreating, training, developing their skill and keeping in the company and managing the talent to increase the productivity became very important. The aim of the research is to explore human resources management, talent management and effects of talent management on the performance and productivity. Within this research, I preferred interview for collecting required data and I had appointment with human resources managers of the three important companies in three different sector in Turkey. As a result of the literature research and interviews it is evaluated that; technologic development, demographic, social, cultural, and other many developments effected talent resource requirements of the organizations and bring forward the talent management. Preparing the indigenous human resources plan and managing the human resources in accordance with companies' strategic plan, finding required critical talent, recruiting them, assigning to the correct position, training, developing their skill, planning their carrier, checking the performances and transforming the talent management to the productivity is critical importance for companies.