Fx volatility, financial stability and macroprudential policies; case for Turkey
Döviz kuru oynaklığı, finansal istikrar ve makroihtiyati politikalar; Türkiye örneği
- Tez No: 576074
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA AYFER KARAYEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışma, 2008 küresel finansal kriziyle başlayan ve günümüze kadar devam eden ekonomik toparlanma çalışmalarının özet bir incelemesidir. Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde uygulanan makroihtiyati politikalar detaylı olarak incelenmiştir. Uygulanan bu politikaların finansal istikrarı hangi yöntemlerle sağlayacağı açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmadaki ana sorunsal ise Türkiye'de uygulanan makroihtiyati politikaların, döviz kuru oynaklığını düşürerek finansal istikrara bir katkı sağlayıp sağlamadığının test edilmesidir. 2006 yılında enflasyon hedeflemesi rejimine geçerek fiyat istikrarını temel amaç olarak benimseyen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), krizle birlikte fiyat istikrarına odaklanıp finansal istikrarı göz ardı eden para politikalarının enflasyon hedeflerini de riske attığını fark etmiştir. Finansal istikrarın fiyat istikrarına ulaşmada bir ön koşul olduğu anlaşılmış ve para politikası amaçları bu kapsamda yeniden dizayn edilmiştir. Küresel kriz boyunca yaşanan yüksek sermaye girişlerinin finansal piyasalar üzerindeki olumsuz etkilerini sınırlamak amacıyla bir dizi ekonomi politikasını uygulamaya konulmuştur. Bu kapsamda kriz süresince TCMB, geleneksel politikaların yanı sıra bir dizi geleneksel olmayan para politikası araçları geliştirmiştir. Bu politikalara genel olarak makro-ihtiyati politikalar adı verilmektedir. Tek amaç – tek araç (fiyat istikrarı – kısa vadeli faiz oranları) politikası terk edilmiş, hem fiyat istikrarı hem de finansal istikrar amaçlarını gerçekleştirmek amacıyla yeni bir araç bileşeni (döngüsel ve yapısal) uygulamaya konulmuştur. Bu politika karmasıyla, yeni nihai ve ara hedefler belirlenmiş, para politikası uygulamaları bu kapsamda yeniden gözden geçirilmiştir. TCMB'nin, finansal istikrarın öncü göstergesi olarak takip ettiği iki temel değişken döviz kuru oynaklığı ve kredilerin büyüme hızıdır. Ayrıca bu iki kanal, fiyat istikrarını da dolaylı şekilde etkilemesi nedeniyle de TCMB açısından ayrı bir öneme sahiptir. Bu çalışmada, küresel kriz sonrasında döviz kuru oynaklığını önlemede kullanılan makro-ihtiyati politikalar ile bu politikaların finansal istikrarı sağlamada ne gibi katkıları olduğu açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is a brief review of the economic recovery efforts that started with the global financial crisis in 2008 and continue to daylight. Macroprudential policies applied in both developed and developing countries have been examined in detail. It has been tried to explain in which methods these policies will provide financial stability in Turkey. The main question in this study is to examine whether macroprudential policies are effective to contribute the financial stability by reducing the FX volatility or not. By converting its traditional policy into full inflation targeting regime gradually and adopting the price stability as the primary objective in 2006, the Central Bank of the Republic of Turkey (CBRT), has realized with the crises that monetary policy that ignoring the financial stability and focusing only on price stability may be risked for the inflation targets as well. It has been understood that financial stability is a prerequisite to achieve the price stability and then monetary policy targets have been redesigned. To reduce the adverse effect of the capital inflows on financial markets, some new economic policy packages have been implemented during the crises period. In this regard, the CBRT has developed some unconventional monetary policy tools beside the conventional ones. These policies have generally been called as macroprudential policies. The one target – one tool policy (price stability – short term interest rates) has been left and a new monetary policy tool combination (structural and cyclical) which taken into consideration both price and financial stability have been implemented by CBRT. With this policy mix, new ultimate and intermediate targets have been determined and implementation of monetary policies was reviewed. Two fundamental variables followed by the CBRT as the main indicator for financial stability has been exchange rate volatility and credit growth rates. These two channels have an extra importance for the CBRT since they have both indirectly affected the price stability as well. In this study, macroprudential policies to prevent exchange rate volatility and their contribution to maintain financial stability will have been tried to explain.
Benzer Tezler
- Makro ihtiyati politika ve finansal istikrar ilişkisi: Türkiye'de konut sektörüne yönelik araçların etkinliği
The relationship between macro prudential policy and financial stability: Effectiveness of tools for the housing sector in Turkey
MURAT SARI
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
EkonomiGalatasaray Üniversitesiİktisat Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA YEŞİM GÜRBÜZ
- TCMB döviz rezervlerini etkileyen makroekonomik değişkenler ve rezerv yeterliliği
Macroeconomic variables affecting CBRT fx reserves and reserve sufficiency
NACİ KULAK
- Altın, altın borsası ve Türkiye'de uygulanabilirliği
Gold, gold exchange and its applicability in Turkey
NERİMAN EREKUL
- The impact of fx position on systematic risk: Empirical evidence from Turkey
Yabancı para pozisyonunun sistematik risk üzerindeki etkisi: Türkiye üzerine ampirik bir çalışma
MEHMET AKİF MOROĞLU
Doktora
İngilizce
2021
İşletmeMarmara Üniversitesiİşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
PROF. DR. JALE ORAN
- Volatility spillovers in the foreign exchange market
Döviz piyasasında oynaklık yayılması
METİN UYANIK