Merkez Bankası faiz kararlarının bankaların kredi ve mevduat toplamlarına etkisi: Malatya örneği
The effect of Central Bank interest decisions on banks' credits and deposits total: The case of Malatya
  1. Tez No: 576310
  2. Yazar: BURHAN OĞUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, İşletme, Banking, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Merkez Bankası, Para Politikası, Faiz, Kredi, Mevduat, Central Bank, Monetary Policy, Interest, Credit, Deposit
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Ekonomide fiyat istikrarını, tam istihdamı, iktisadi büyümeyi, finansal piyasalarda ve faiz oranlarında istikrarını sağlamayı hedefleyen TCMB, bu amaçlarını gerçekleştirmek amacıyla para politikası araçlarını kullanmaktadır. TCMB'nin para politikasını uygulamada kullandığı araçlar arasında açık piyasa işlemleri, zorunlu karşılık politikaları ve faiz politikaları bulunmaktadır. TCMB'nin uyguladığı faiz oranları ile bankaların kredi ve mevduata uyguladıkları faiz oranları arasındaki ilişkinin tespit edilmesi amacıyla yapılan bu çalışmada, 2010-2017 yılları arasındaki TCMB'nin gecelik, geç likidite penceresi ve Politika faiz oranları (Politika Faizi) ile Malatya ilindeki bankaların bireysel ve ticari krediler ile mevduat toplamları arasındaki ilişki incelenmiştir. 2010-2017 yılları arasındaki TCMB faiz oranları ile Malatya ilindeki bankların kredi ve mevduat toplamlarının karşılaştırılmasında, TCMB faiz oranlarının düşmesi durumunda kredi toplamının yükseldiği, mevduat toplamlarının da düştüğü tespit edilirken, yaşanan bu değişikliklerin kısa vadede olmadığı, TCMB faiz oranlarına bankaların ve fon sahiplerinin tepkilerinin birer ay gecikmeli olarak gerçekleşmekte oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Central Bank which aims to ensure price stability, full employment, economic growth and stability in financial markets and interest rates in the economy, uses monetary policy tools to achieve these objectives. The instruments used by the Central Bank in implementing its monetary policy include open market transactions, reserve requirement policies and interest rate policies. In this study conducted to determine the relationship between the interest rates applied by the Central Bank and the interest rates applied by banks to loans and deposits, the overnight, late liquidity window and 1-week repo interest rates of the Central Bank between 2010-2017 and the retail and commercial loans of the between totals examined. In the comparison of the Central Bank interest rates between 2010 and 2017 and the total loans and deposits of the banks in Malatya province, it was found that if the interest rates of the Central Bank decreased, the sum of loans increased and the total deposits decreased and it was determined that these changes did not occur in the short term and that the responses of banks and fund owners to the Central Bank interest rates were realized with a delay of one month.