Zihinsel iş yükü ile tükenmişlik arasındaki ilişkinin incelenmesi: Samsun ilinde bir dal hastanesi uygulaması
Examination of the relationship between mental workload and burnout: Samsun province application of A branch hospital
  1. Tez No: 576822
  2. Yazar: BEŞİR RIDVAN KARACA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLPEMBE OĞUZHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Maslach tükenmişlik envanteri, NASA-TLX ölçeği, Sağlık çalışanları, Tükenmişlik, Zihinsel iş yükü, Burnout, Health workers, Maslach burnout inventory, Mental workload, NASA-TLX index
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
ZİHİNSEL İŞ YÜKÜ İLE TÜKENMİŞLİK ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ: SAMSUN İLİNDE BİR DAL HASTANESİ UYGULAMASI Amaç: Sağlık çalışanlarının zihinsel iş yükü düzeylerini tespit etmek ve tükenmişlik düzeyleri ile arasındaki ilişkiyi incelemektir. Materyal ve Metot: Araştırmanın evreni olarak Samsun ilinde bir dal hastanesinde görev yapmakta olan 124 sağlık çalışanı alınmıştır. Hastanede çalışmakta olan bütün sağlık çalışanlarına ulaşılması hedeflenmesine rağmen çeşitli nedenlerden dolayı 101 sağlık personeline ulaşılmıştır ve anket uygulanmıştır. Anket olarak zihinsel iş yükü düzeyini belirlemek amacıyla NASA-TLX ölçeği, tükenmişlik düzeyini belirlemek için ise Maslach Tükenmişlik Envanteri kullanılmıştır. Bulgular: Zihinsel iş yükü ile duygusal tükenme arasında pozitif yönlü zayıf düzey anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r:0,272, p:0,006). Ancak zihinsel iş yükünün duyarsızlaşma ve kişisel başarı düzeyi ile arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Alt faktörler arasındaki ilişkiler incelendiğinde ise duygusal tükenme ile zihinsel iş yükü alt faktörlerinden fiziksel talep ve zamansal talep arasında anlamlı bir ilişki vardır. Demografik özelliklere göre ise zihinsel iş yükü ile meslek değişkeni anlamlı bir ilişki içerisindedir ancak diğer değişkenlerle anlamlı bir ilişki yoktur. Tükenmişlik ile ise meslek durumu ve eğitim durumu anlamlı bir ilişki içerisindedir. Diğer demografik özellikler ile ise anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır. Sonuç: Sağlık çalışanlarının zihinsel iş yükü düzeyinde meydana gelen artış duygusal tükenme düzeyinde de artış meydana getirebilmektedir. Ayrıca zihinsel iş yükü düzeyi ve tükenmişlik düzeyi sağlık çalışanlarının mesleklerine göre farklılıklar gösterebilmektedir.
Özet (Çeviri)
EXAMINATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN MENTAL WORKLOAD AND BURNOUT: SAMSUN PROVINCE APPLICATION OF A BRANCH HOSPITAL Aim: To determine the mental workload levels of health workers and to examine the relationship between burnout levels. Material and Method: The study sample consist of 124 health care workers in a branch hospital in Samsun. Although it was aimed to reach all the member of the staff working in the hospital, 101 health personnel were able to reached for various reasons. Two different questionnaires, respectively, NASA-TLX and Maslach Burnout Inventory were applied. The former was used in order to determine the level of mental workload and the latter was used to determine the level of burnout. Results: A positive directional weak correlation have been found between mental workload and emotional exhaustion (r: 0.272, p: 0.006). However, no significant relationship have been found between the mental work load and the level of personal accomplishment. When the relationship between the subfactors were examined, there was a significant relationship between emotional exhaustion and mental workload subfactors, namely, physical demand and temporal demand. Based on demographic characteristics, mental workload and occupational variable were in a meaningful relationship but no significant relationship with other variables. Whilst burnout, occupational status and educational status displayed a significant association, there was no significant relationship with other demographic charactheristics. Conclusion: The increase in the level of mental workload of health workers may cause a rise in the level of emotional exhaustion. In addition, the levels of mental workload and burnout might vary depend on the occupations of health workers.