Futbolcularda core antrenmanlarının çabukluk ve çeviklik üzerine etkileri
Effect of core training on quickness and agility in football players
- Tez No: 577700
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TURAN IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Core stabilizasyon, futbol, çabukluk, çeviklik, gövde kuvveti, Core stabilization, football, quickness, agility, trunk strength
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı yapılan core egzersizlerin gövde stabilizasyonunu geliştirme ve gövdede kuvvet artışı sağlamakla birlikte çabukluk ve çeviklik gibi yetilerin gelişimine olan etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya İzmir ili Gaziemir ilçesinde bulunan ve İzmir 1. Amatör Küme 9. Grupta yer alan Gazemir FK kulübünden a takım düzeyinde düzenli forma şansı bulan 18 gönüllü futbolcu katılmıştır. Çalışmaya katılan futbolcular haftasonu lig müsabakalarına katılmış hafta içi normal antrenmanlarına devam etmişlerdir. Çalışmanın ilk gününde antropometrik ölçümler ve saha testleri gerçekleştirilmiştir. Çalışmada yer futbolcular kulüp antrenmanlarına ek olarak haftanın 3 antrenmanının başında yaklaşık 20 dakikalık belirlenen core egzersizleri 8 hafta boyunca yapmışlardır. Egzersiz süresi tamamlandıktan sonra son performans testleri uygulanmıştır. Bulgular: İstatistiksel analiz sonuçlarına göre deney grubunun ilk test ve son test değerleri arasında anlamlı bir farklılık ortaya çıkmıştır. Kontrol grubunda ise ilk test ve son test değerleri arasında herhangi bir anlamlılık bulunamamıştır. Deney ve kontrol grupları karşılaştırıldığında yapılan testlerde anlamlı farklılıklar ortaya çıkmıştır. Sonuçlar: Yapılan çalışmaya göre core egzersiz antrenmanları sonucunda ortaya çıkan kuvvet gelişimi çabukluk ve çeviklik yetisini olumlu yönde etkilemiştir. Ek olarak literatürde farklı değerlerin çıkması çalışmaya katılan oyuncuların antrenman durumları ve futbol oynadıkları kulüplerin ve liglerin seviyesiyle ilgili olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to investigate the effects of core exercises on body stabilization and core strength along with the development of properties such as quickness and agility. Method: 18 players from Gaziemir FK in İzmir participated voluntarily in to study. Players who participated to study played in weekend league matches and they joined to training at weekday. Anthropometric measurements and field tests were performed on the first day of the study. Participants performed 20-minute core exercises before the football training for 3 weeks. The last performance tests were performed after the exercise time was completed. Results: According to the results of the statistical analysis, there was a significant difference between the first and last test values of the experimental group. There is no significance was found between the first and last test values in the control group. When the experimental and control groups were compared, significant differences were observed in the tests. Conclusion: According to the results of the study, core exercises positively affected strength development, quickness and agility. In addition, it can be said that different values in the literature are related to the training status of the participants and the level of the clubs and leagues they play football.