Yüksek öğretimli gençliğin işsizlik kaygısı ve çalışma hayatı algısı: Avrasya Üniversitesi öğrencileri üzerine bir uygulama unemployment anxiety and working life perception of higher education youth: An application in the history of Avrasya University
- Tez No: 578213
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEDA HASHEMİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İşsizlik, Genç İşsizlik, İşsizlik Kaygısı, Unemployment, Youth Unemployment, Unemployment Anxiety
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
İşsizlik birçok ülkede, özellikle son dönemlerde küreselleşme ve ekonomik krizlerle çok ciddi bir sorun haline gelmiştir. İşsizlik ile birlikte sosyal, psikolojik, ekonomik gibi birçok araştırmalar ön plana çıkmıştır. Psikologlar işsizlik ve psikolojik etkilerini incelemek ve açıklamak amacı ile farklı kuramlar geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Ülkeler için büyük bir sorun olan işsizliğin önemli bölümünü ise genç işsizler oluşturmaktadır. Genç işsizliğini yorumlayabilmek için çeşitli teoriler çalışmamda bulunmaktadır. Yaptığım çalışmanın amacı yüksek öğretimli gençliğin işsizlik kaygısı ve bu kaygının psikolojik etkilerini araştırmaktır. İşsizlik kaygısını etkileyen faktörler benlik saygısı ve kontrol odağının olduğu düşünülmektedir. Sosyo_demografik faktörler (yaş, cinsiyet, eğitim, finansal zorluk gibi) işsizlik kaygısı ile ilişkisi açıklanmaktadır. Bu amaçla Avrasya Üniversitesi'nde eğitim alan 143 son sınıf öğrencisine çeşitli anketler uygulanmıştır. Sonuçlar araştırma kapsamında tartışılmış, işsizlik kaygısını azaltmaya yönelik önerilerde de bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Unemployment has become a very serious problem in many countries, especially in recent years with globalization and economic crises. In addition to unemployment, social, psychological and economic researches have come to the forefront. Psychologists have developed and applied different theories in order to examine and explain their unemployment and psychological effects. The major part of unemployment, which is a major problem for countries, is the unemployed. Several theories are available in my study to interpret youth unemployment. The aim of my study is to investigate the anxiety of the university youth and the psychological effects of this anxiety. Factors affecting unemployment anxiety are thought to be self_esteem and locus of control. Socio_demographic factors (such as age, gender, education, financial difficulty) are related to unemployment anxiety. For this purpose, a number of questionnaires were applied to 143 senior students studying at Avrasya University. The results were discussed within the scope of the research and suqqestions were made to reduce the unemployment anxiety.