Siyasal iletişim faaliyetlerinde dijital medya kullanımı: 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri'nde partilerin internet sitelerinin incelenmesi
Utilization of digital media in political communication services: Analysing the websites of parties during loyal elections on 31st March 2019
- Tez No: 578572
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAD KARADUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Journalism, Political Science, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Siyasal İletişim, Siyasal Reklamcılık, Dijital Medya, İnternet Sitesi, Political Communication, Political Advertising, Digital Media, Websites
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Dijital medya ile birlikte, siyasal, toplumsal ve ekonomik yaşamda birçok değişiklik yaşanmıştır. Siyasal iletişim teori ve uygulamaları da bu değişikliklerden etkilenmiştir. Genelde dijital medya özelde ise internet teknolojisinin etkilediği siyasal iletişim alanı, yöneten ve yönetilenler başta olmak üzere bütün siyasal aktörlere çeşitli kazanımlar sağlamıştır. Dijital siyasal iletişim olarak tanımlanabilecek bu durumun tartışılması, katılım ve demokrasi gibi kavramların yeniden anlamlandırılması açısından önem teşkil etmektedir. Dijitalleşme ile birlikte yeni bir siyasal iletişim söylemi oluşmuştur. Bu çalışmada, siyasal iletişimin dijital dönüşümü kapsamında, siyasal parti ve adayların internet mecrasındaki faaliyetleri ele alınmıştır. Çalışma kapsamında örneklem olarak, 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri'nde Antalya Büyükşehir Belediye başkanlığına aday gösteren siyasal partiler ve onların gösterdikleri adayların internet siteleri incelenmiştir. İlgili internet siteleri içerik analizi yöntemi ile incelenmiş ve siyasal aktörlerin internet mecrasını ne yetkinlikte kullanabildikleri analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, siyasal parti ve adayların internet mecrasını önemsemekle birlikte, dijital kampanyalarda internet sitelerinden yeteri kadar faydalanamadıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
There have been many political, social and economic changes with the digital media. Political communication theories and applications were also affected by these changes. Political communication field which have been affected by generally digital media and specially internet technologies which come together, bring in many acquisitions to political actors, especially governing and the governed. Debates around this concept, which can be described as digital political communication, holds importance on re-interpreting concepts such as participation and democracy. There has been a new political communication discourse with digitalization. This study examines online activities of political parties and its nominees in the lights of digital transformation of political communication. Sample of this study is websites of political parties and its nominees during March 31, 2019 Local Elections for Antalya Metropolitan Municipality. Relevant websites examined by content analysis method in order to analyze proficiency of political actors' usage of the web. According to acquired information, even though political parties and its nominees give importance on the web, they could not maximize the outcomes of their websites sufficiently on their digital campaigns.