Voltammetric determination of idarubicin used in cancer treatment on boron-doped diamond electrode
Kanser tedavisinde kullanılan idarubisinin bor-katkılı elmas elektrot üzerinde voltametrik tayini
  1. Tez No: 579304
  2. Yazar: HEMN ABDULAZEEZ HAKEEM BARZANI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜHRE ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Anodik ön işlem, Bor-katkılı elmas elektrot, Enjektabl çözelti, İdarubisin, Kare-dalga voltametrisi, Anodic pretreatment, Boron-doped diamond electrode, Idarubicin, Injectable solutions, Square-wave voltammetry
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
İdarubisin (4-demetoksi-daunorubisin), antrasiklin antibiyotik ailesine ait, ticari olarak temin edilebilen antineoplastik bir bileşiktir. Bu tez çalışması, İdarubisin′in elektrokimyasal tayini için 2.0-8.0 pH aralığındaki sulu çözeltilerde dönüşümlü ve kare-dalga voltametrisi teknikleri yardımıyla anodik olarak ön işlem görmüş bor-katkılı elmas elektrotunun herhangi bir kimyasal modifikasyon uygulamadan kullanılabilirliğini araştırmıştır. Bileşik temel olarak yüksek pozitif gerilim değerlerinde iki basamakta yükseltgenmekte olup bu olay daha az pozitif gerilim değerlerinde indirgenme basamağını içeren redoks çiftlerin oluşumu ile sonuçlanmaktadır. İdarubisin, kare-dalga voltametrisi kullanılarak Britton-Robinson tamponu (pH 2.0) içerisinde +1.10 V (Ag/AgCl′e karşı) gerilim değerinde 0.5-25µg mL-1 (9.4×10-7-4.6×10-5 M) derişim aralığında tayin edilmiştir. Gözlenebilirlik sınırı, 0.0174 µg mL-1 (3.2×10-8 M) olarak hesaplanmıştır. Geliştirilen yöntemin pratik olarak uygulanabilirliği, farmasötik formülasyondaki İdarubisin tayininde gösterilmiş olup sonuçlar diyot-dizisi dedektörlü yüksek performanslı sıvı kromatografisi tekniği kullanılarak elde edilenlerle uyumlu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Idarubicin (4-demethoxy-daunorubicin) is a commercially available antineoplastic agent which belongs to the family of anthracycline antibiotics. This thesis examined the use of an anodically pretreated boron doped diamond electrode without any chemical modifications for the electrochemical determination of Idarubicin by using cyclic and square-wave voltammetry in aqueous solutions over the pH range of 2.0-8.0. The compound was mainly oxidized in two steps at high positive potentials, resulting in the formation of redox couples with reduction waves at less positive potentials. Using square-wave voltammetry, Idarubicin could be determined in the concentration range 0.5-25µg mL-1 (9.4×10-7-4.6×10-5 M) in Britton-Robinson buffer (pH 2.0) at +1.10 V (vs. Ag/AgCl). The limit of detection was 0.0174 µg mL-1 (3.2×10-8 M). The practical applicability of the developed method was demonstrated on the determination of Idarubicin in pharmaceutical formulation, with results similar to those obtained using a high-performance liquid chromatography with diode-array detection.