The effect of e-twinning implementation on the proficiency and attitudes of 10th grade vocational and technical anatolian high school efl students towards english courses in Turkey
E-twinning uygulamasının 10. sınıf mesleki ve teknik anadolulisesi öğrencilerinin ingilizce dersine yönelik tutumlarına vedil yeterliklerine olan etkisi
- Tez No: 579867
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELMA KARA
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: İngilizce dersine yönelik öğrenci tutumu, İngilizce Dil Yeterliği, E- Twinning, e- Twining hakkında öğrenci görüşleri, Attitude towards English Lesson, E- Twinning, Proficiency in Language, Perceptions of Students on e- Twinning
 - Yıl: 2019
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Anadolu Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: İngilizce Eğitimi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET E-TWINNING UYGULAMASININ 10. SINIF MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ÖĞRENCİLERİNİN İNGİLİZCE DERSİNE YÖNELİK TUTUMLARINA VE DİL YETERLİKLERİNE OLAN ETKİSİ Nesrin AHMETOĞLU AÇIKGÖZ Yabancı Diller Eğitimi Anabilim Dalı İngilizce Eğitimi Bilim Dalı Anadolu Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Temmuz 2019 Danışman: Dr. Öğretim Üyesi Selma KARA Bu çalışmanın amacı uluslararası bir e-Twinning projesinin 10. Sınıf mesleki ve teknik Anadolu lisesi öğrencilerinin İngilizce dersine karşı tutumlarına ve İngilizce dil yeterliklerine etkisini araştırmaktır. Ayrıca e-Twinning uygulamasına katılan öğrencilerin süreç hakkındaki görüşleri de incelenmiştir. Çalışmada nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin bir arada kullanıldığı karma yöntemler araştırma modeli kullanılmıştır. Çalışma, 2018/ 2019 eğitim-öğretim yılında İstanbul'da bir mesleki ve teknik Anadolu Lisesi'nde toplam 70 öğrenciyle gerçekleştirilmiştir. Öğrenci tutumlarını belirlemek için 'İngilizce dersine yönelik tutum ölçeği' ve dil yeterliklerini belirlemek için A2 seviyesinde iki standart (biri ön-test, biri son-test) yeterlik sınavı kullanılmıştır. E-Twinning uygulaması 11 hafta sürmüştür ve uygulamanın sonunda tutum ölçeği tekrar uygulanarak öğrenci tutumlarında istatiksel olarak anlamlı bir fark olup olmadığına bakılmıştır. E-Twinning sürecinin dil yeterliğine etkisi incelenmiştir. E-twinning uygulaması ile ilgili öğrenci görüşleri açık uçlu sorularla yazılı olarak alınmıştır. Veriler SPSS 22.0' in eşleşmiş gruplar t-testi ve bağımsız gruplar t-testi kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlar, e-Twinning uygulamasının öğrencilerin İngilizce dersine olan tutumlarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşturmadığını göstermektedir. Ancak, öğrenci tutumlarını dönem boyunca baştaki seviyede sabit tuttuğu gözlemlenmiştir. E-Twinning' in öğrenci dil yeterliğine olan katkısı incelendiğinde, okuma-yazma becerisi üzerinde gruplar arasında anlamlı fark oluşturmadığı saptanmış; dinleme becerisinde de anlamlı fark gözlemlenmemesine rağmen dinleme-son-test sonuçlarında deney grubunda artış gözlenirken kontrol grubunda düşüş yaşanmıştır. Öğrenci görüşleri analizleri, öğrencilerin genel olarak e-Twinning uygulamasına olumlu baktığını göstermektedir ve özellikle dil becerilerine olan katkısı vurgulanmıştır. E-Twinning öğrencilere İngilizceyi kullanmaları için gerçek bir neden oluşturmuştur. Özellikle iletişim için önemli olan dinleme becerisinin gelişmesi için mesleki ve teknik lise öğrencilerinde e-Twinning uygulamasından faydalanılabileceği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF E-TWINNING IMPLEMENTATION ON THE PROFICIENCY AND ATTITUDES OF 10TH GRADE VOCATIONAL AND TECHNICAL ANATOLIAN HIGH SCHOOL EFL STUDENTS TOWARDS ENGLISH COURSES IN TURKEY Nesrin AHMETOĞLU AÇIKGÖZ Department of Foreign Language Education Programme in English Language Teaching Anadolu University, Graduate School of Educational Sciences, July 2019 Supervisor: Asst. Prof. Dr. Selma KARA The purpose of the study was to investigate the effect of an international e-Twinning project on proficiency and attitudes towards English course of 10th grade vocational and technical Anatolian high school students. Moreover, the perceptions of students about the e-Twinning process were explored. A mixed-methods design was run, applying both quantitative and qualitative research. The study was conducted with seventy 10th grade vocational and technical Anatolian high school students in Istanbul, in 2018-2019 academic year. 'The Attitudes towards English Lesson Scale' was used to determine the attitudes of students. In order to determine the proficiency of the students, two different A2 level proficiency tests were used as pretest and posttest. E-Twinning process lasted for 11 weeks and at the end, the experimental group students were given written interview questions to explore their perceptions and attitudes about the e-Twinning process. The quantitative data were analyzed by using 22.0 package of SPSS's Paired Samples t-test and Independent Samples t-test. The results of the study revealed that there is not a significant difference between the attitudes of experimental and control groups at the end of the e-Twinning process. However, the results of the experimental group showed that their attitudes remained at the same level while the control group's attitudes decreased at the end of the term. The proficiency results in reading& writing tests showed that there is not a significant difference between the experimental and control groups. There is considerable difference in listening proficiency test scores between two groups even if it's not statistically significant. The perceptions of the students were generally positive and e-Twinning was regarded as beneficial especially for their proficiency. E- Twinning supplied a true-reason for students to communicate and it is effective for listening skill which is an important skill to communicate. E-twinning might be used to improve students' listening skill in vocational and technical high schools.