2010-2017 yılları arasında böbrek biyopsisi yapılan hastalarımızın retrospektif incelenmesi
Retrospective evaluation of patients undergoing kidney biopsy between 2010 and 2017
  1. Tez No: 581214
  2. Yazar: OZAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH UYANIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek biyopsisi, Glomerülonefritler, Nefrotik sendrom, Renal biopsy, Glomerulonephritis, Nephrotic syndrome
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmada 7 yıl içerisinde yapılan perkütan böbrek biyopsileri retrospektif olarak incelenerek bölgemizdeki biyopsi endikasyonları, histopatolojik tanıların yaş ve cinsiyete göre dağılımları, kronik hastalıklar ile aralarındaki ilişkinin incelenmesi ve biyopsi sonrası görülen komplikasyonların sıklığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji kliniğinde Ocak 2010-Aralık 2017 tarihleri arasında böbrek biyopsisi yapılan 245 hasta dahil edildi. Hastalara ait bilgiler hasta dosyaları ve otomasyon sisteminden incelenerek öğrenildi. Klinik bilgilerine ulaşılamayan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Böbrek kitlelerinden malignite nedeniyle yapılan biyopsiler ve transplante böbrekten yapılan biyopsiler çalışmaya dahil edilmemiştir. Bulgular: Hastaların genel yaş ortalaması 36,3 ± 13,8 (18-75 yaş) yıl olarak saptandı. Hastaların % 52,2'si kadın, % 47,8'i erkekti. En sık biyopsi endikasyonu % 60 ile nefrotik sendromdu. Patoloji ana grupların dağılımına bakıldığında en sık primer GN (%60), ikinci sıklıkta ise sekonder GN (%31) olduğu görüldü. En sık görülen histopatolojik tanılar FSGS (%19,6), MGN (%15,9), LN (%14,7), IgA nefropatisi (%8,2) ve MPGN (%7,8) olarak saptandı. Hastaların özgeçmişindeki en sık kronik hastalık % 24,1 ile hipertansiyondu. Tüm biyopsilerin % 2,9'unda hematom gelişti. 2 hastada major komplikasyon (% 0,8) gelişti. Sonuç: Çalışmamızdan elde ettiğimiz bulgular, perkütan böbrek biyopsisi ile glomerüler hastalık tanısı konulan olguların epidemiyolojisi, etiyolojisi, demografik ve klinik özellikleri dikkate alındığında, bölgemizde ve ülkemiz şartlarında bu hastalıklar hakkında ileriye dönük fikir yürütmemize katkı sağlayacaktır. Perkütan böbrek biyopsisi glomerüler, vasküler ve tübülointerstisyel hastalıkların teşhislerinin konulması, prognozların belirlenmesi ve yeni tedavi seçeneklerinin geliştirilmesi için halen elimizdeki önemli tanı araçlarından birini oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, percutaneous renal biopsies performed within 7 years were evaluated retrospectively, indications of biopsy in our region, distribution of histopathological diagnoses according to age and gender, the relationship between chronic diseases and the incidence of complications after biopsy. Material and Method: 245 patients who underwent renal biopsy between January 2010 and December 2017 were included in the Nephrology Clinic of Department of Internal Medicine, Atatürk University Medical Faculty. Information about the patients was learned from patient files and computer database. Patients without adequate clinical information were excluded from the study. Biopsies performed for renal malignancy and transplanted kidney biopsies were not included in the study. Findings: The mean age of the patients was 36.3 ± 13.8 years (range, 18-75 ). All the patients 52.2% were female and 47.8% were male. The most common indication for biopsy was nephrotic syndrome with 60%. When the distribution of the main groups of pathology was examined, primary GN was the most common (60%) and secondary GN was the second (31%). The most common histopathologic diagnoses were as follow FSGS (19.6%), MGN (15.9%), LN (14.7%), IgA nephropathy (8.2%) and MPGN (7.8%). The most common chronic disease in the history of all patients was hypertension with 24.1%. Hematoma developed in 2.9% of all renal biopsies. Major complications occurred in 2 patients (0.8%). Results: The findings of our study will contribute to our prospective ideas about these diseases in our region and in our country considering the epidemiology, etiology, demographic and clinical characteristics of patients diagnosed with glomerular disease by percutaneous renal biopsy. Percutaneous renal biopsy is still one of the important diagnostic tools for diagnosing glomerular, vascular and tubulointerstitial diseases, determining prognosis and developing new treatment options.