Yeşil insan kaynakları yönetimi uygulamalarının kurumsal sosyal sorumluluktaki rolü
The role of green human resources management practices in corporate social responsibility
  1. Tez No: 581331
  2. Yazar: YELİZ ÇEKİRDEKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURHAN ERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil insan kaynakları, Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Kurumsal Çevresel Sorumluluk, Sürdürülebilirlik, Green Human Resources Management, Corporate Social Responsibility, Corporate Environmental Responsibility, Sustainability
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Günümüzün küreselleşen dünyasında artan rekabetle birlikte insanoğlunun doğaya verdiği zararın da buna paralel olarak arttığı görülmektedir. Çevresel alanda artan farkındalıkla birlikte işletmeler yeşile yönelmeye ve çeşitli çevre yönetim tekniklerine adapte olmaya başlamışlardır. Örgütler hem doğaya verilen zararın önlenmesi hem de çevre dostu bir işveren markasına sahip olabilmek adına bir takım çevresel sorumluluk çalışmaları yürütmektedirler. Çevresel alanda sorumluluk çalışmaları yürütmede tam katılımın sağlanması ve çalışanların motivasyonları açısından en önemli departman insan kaynakları departmanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Araştırmada yeşil bir iş yeri oluşturmak adına uygulanabilecek insan kaynakları faaliyetleri hakkında ayrıntılı bilgiler verilmiş ve bu bağlamda Yeşil-İK'nın yeşil işe alım, yeşil performans değerlendirme, yeşil eğitim ve geliştirme, yeşil ücret ve ödüllendirme sistemi, yeşil çalışan ilişkileri, çalışan güçlendirme ve çalışan katılımı boyutları kurumsal sosyal sorumlulukla birlikte ele alınmıştır. Çalışmada BİST sürdürülebilirlik endeksindeki ilk 50 firma içerisinden güncel sürdürülebilirlik raporunu yayınlayan ve kurumsal sosyal sorumlulukta başarılı projeleri bulunan 6 firma örneklem olarak ele alınmıştır. Araştırmanın temel amacı bu firmaların yeşil insan kaynakları boyutlarının kurumsal çevresel sorumlulukla birlikte analiz edilmesi, sektörel farklılıkların tespit edilmesi ve Türkçe literatürde oldukça az çalışılmış olan Yeşil-İK alanındaki boşluğu doldurmaktır. İşletmelerin yıllık yayınlamış oldukları sürdürülebilirlik raporları ve şirketlerin web siteleri nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi yöntemi ile çalışma kapsamında analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda Kurumsal Sosyal Sorumlulukta Yeşil-İK boyutları için sektörel farklılıklar bulunduğu tespit edilmiştir. İşletmelerin tümünde yeşil ücret ve ödüllendirme dışında bazı Yeşil-İK faaliyetleri yürütüldüğü gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's globalizing world, it is seen that the damage caused by humanity to nature increases parallel with competition at the same time. Recently, there has been observed an increasing awareness within business communities on the significance of going green and adopting various environmental management techniques. Organizations implement a number of environmental responsibility activities in order to prevent damage to nature and to have an environmentally friendly employer brand. Implementing any responsibility activities in terms of work together to put forward a positive joint effort, the most important contributor is the human resource management unit. In this paper, we elaborated on various Green-HR practices that can be incorporated to create a green workplace. With this context, green recruitment, green performance evaluation, green education and development, green compensation and reward system, green employee relations, employee empowerment and employee participation dimensions discussed together with corporate social responsibility. In the study, 6 firms that published the current sustainability report from 50 firms in the BIST sustainability index and who had successful projects in corporate social responsibility were selected as samples. The main purpose of the research is to analyze the green human resources dimensions of these firms with corporate environmental responsibility, to identify sectoral differences and to fill the Green-HR gap in the Turkish literature. Companies' web sites and current sustainability reports that are published annually are analyzed by content analysis from qualitative research methods. As a result of the analyzes, it has been determined that there are sectoral differences for Green-HR dimensions in Corporate Social Responsibility. It was observed that all of the firms carried out some green activities, except for green wage and reward.