Discrimination in Ralph Ellison's Invisible Man and Richard Wright's Native Son
Ralph Ellison'ın Invısıble Man ve Richard Wright'ın Native Son eserlerinde ayrımcılık
- Tez No: 582135
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN GÖRMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, American Culture and Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Native Son, Invisible Man, Ayrımcılık, Afrikalı-Amerikalılar, Jim Crow Kanunları, Native Son, Invisible Man, Discrimination, African-American, Jim Crow Laws
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
insiyet, deri rengi, din, ulus, kabile ve ırk farklılığına rağmen basit ifadeyle bir ruh ve bedene sahip insan olmak bütün insanlığın ortak noktasıdır. Eşitlik insan doğasının arzuladığı ve temelini buradan alan en doğal haklardan biridir. Her birey doğal olarak eşit muamele görmek ister. Afrika asıllı Amerikalılar Amerika Birleşik Devletleri'nde zulüm altında yaşamaya başlamaları ve köleleştirilmeleri ile birlikte siyah oldukları için hakları ellerinden alındı. Bu nedenle“eşitlik”gibi kavramları her yönü ile ele almak tezimiz açısından önem taşımaktadır. Eğitimli yazarlar, çizerler, romancılar, şairler ve oyun yazarlarından eğitimsiz çiftçilere kadar siyahiler kendilerini kuşatan zincirleri kırarak kendilerine yapılan ayrımcılığı ortadan kaldırmaya çalıştılar. Bu durumu somutlaştırmak adına iki siyahi yazarın kitaplarına ışık tutmak gerekmektedir. Önemli roman yazarları Richard Wright ve Ralph Ellison Native Son ve İnvisible Man eserlerinde ayrımcılığın vardığı boyutları oldukça çarpıcı bir şekilde gözler önüne sermişlerdir. Her iki romanın başkahramanları beyazların baskıları altında kendilerini kanıtlamak ve siyahilerin becerilerini göstermek için son derece büyük zorluklar yaşarlar. Toplum, sistem ve yetkililer siyahilerin önlerine engeller koymakta ve onların gelişmelerini engellemektedirler. Örneğin, insanlara adalet dağıtmak ve eşitliği tesis etmek üzere kurulmuş olan adalet kurumu Wright'ın kahramanını kendisini savunması için bir fırsat bile sunmadan ırkı nedeni ile cezalandırır. Ellison'ın kahramanı New York'ta ilerleyebileceğini ümit eder ancak engellenir ve dahası yaşamı kâbusa döner. Bu çalışmanın amacı tarihe tanıklık eden her iki yazarın eserlerinde koşulsuz olarak siyahileri beyazlarla eşit görmenin önemine vurgu yaptıklarını gözler önüne sermektir. Bu amaçla yazarlar becerilerini ustaca ortaya koymaktadırlar. VI
Özet (Çeviri)
In spite of differences in gender, skin colour, religion, nationality, tribe, and race, simply being human with a soul and flesh is regarded as a common feature for all humanity. Equality is one of the fundamental rights desired by and based on human nature, which is why everyone wishes to be treated equally. Since African Americans in the United States of America are oppressed and enslaved, their rights are violated because of their blackness, shedding light upon such concepts as equality is necessary. Blacks from the most cultured among whom are authors, writers, novelists, poets, and playwrights to the most uncultured farmers intend to break chains upon them which is called discrimination based on their race. So as to verify and embody the idea, shedding light on the works of two black novelists is a need. Richard Wright as a prominent novelist in Native Son and Ralph Ellison as a remarkable author in Invisible Man illustrates the concept of discrimination in a very unique but excellent way. Both novelists in their masterpiece works describe their protagonists as oppressed by white discriminators in which they tried hard to prove themselves and indicate the ability of the blacks. The society, system, and authority put obstacles in their way as hindrances. For instance, the jurisprudence which is set to treat people equally charged Wright's protagonist out of his race not even giving the right to defend himself. Ellison's protagonist hopes to make progress in New York, but he is not allowed and what is more, his world is destroyed. The present study tries to reveal the fact that what both writers were trying to do was nothing but to see blacks as equal. To this end, they attempted their best capacity to gain it. VIII