Frayer modeline dayalı ders planının küresel iklim değişikliğinin kavramsallaştırılması sürecine etkisi
The effects of a course design based on the frayer model on the conceptualization of global climate change
  1. Tez No: 583655
  2. Yazar: MERVE KARDAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE GÖRKEM ZEREN AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Frayer modeli, yapılandırmacı öğrenme, karma araştırma yöntemi, coğrafya öğretiminde kavram edinimi, küresel iklim değişikliği, Frayer model, constructivist learning, mixed method research, concept acquisition in geography teaching, global climate change
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Yapılandırmacı öğrenmenin temel düşünceleri doğrultusunda Frayer modeline dayalı olarak geliştirilen ders akış tasarımının coğrafya derslerinde küresel iklim değişikliğinin kavramsallaştırılması sürecine etkisinin incelenmesi bu araştırmanın konusunu oluşturmuştur. Coğrafya programında yer verilen küresel iklim değişikliği hedef-kavramının ediniminde ve bilim ve teknoloji yeterliğinin geliştirilmesinde, Frayer modelinde belirlenen kuralların, sunarak öğretme yaklaşımı (exposirory teaching) ile kıyaslandığında kavram gelişiminde anlamlı öğrenmeleri kolaylaştırıp kolaylaştırmadığını belirlemek araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Bu amaçla 116 lise öğrencisinden oluşan sekiz öğrenci grubu ile yürütülen araştırma, nitel ve nicel yöntemlerin eş zamanlı kullanıldığı paralel karma yöntem araştırması (parallel mixed method research) olarak desenlenmiştir. Araştırmanın nitel boyutunda eylem araştırması (action research), nicel boyutunda ise yarı deneysel modellerden öntest - sontest kontrol guruplu modelden (pretest-posttest control group design) yararlanılmıştır. Öğrenci gruplarının, küresel iklim değişikliğinin kavramsallaştırılması sürecinde ortaya koydukları sözlü ve yazılı cevaplardan elde edilen veriler MAXQDA programına aktarılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, deney grubu öğrencilerinin, kontrol grubu öğrencilerine göre, öğrenmeye yönelik olumlu tutumlar geliştirerek kavram edinim alanında daha fazla ilerleme gösterdiğini, dolayısıyla araştırma kapsamında tasarlanarak yönetilen Frayer modeline dayalı kavram öğretim sürecinin coğrafya derslerinde öğrencilerin bilgi ve kavrama erişi düzeylerini yükselttiği sonucunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The subject of this research is to examine the effects of a course design based on the Frayer model with the basic ideas of constructivist learning on the conceptualization of global climate change in geography lessons.The aim of the study is to determine whether the rules defined in the Frayer model facilitate the meaningful learning in concept development compared to exposirory teaching in the acquisition of the global climate change goal-concept and the development of science and technology competence in Geography Programme.For this purpose, the research carried out with the group of eight students consisting of 116 high school students was designed as a parallel mixed method research with the use of qualitative and quantitative methods simultaneously.The qualitative dimension of the research was designed based on action research and the quantitative dimension was based on pretest - posttest control group design.Then, focus group study were conducted with the student groups about the course. After then, the data obtained from the written responses of the student groups in the conceptualization process of global climate change were transferred to the MAXQDA program and analyzed.Research findings revealed that the experimental group students showed more progress in concept acquisition by developing positive attitudes towards learning compared to the control group students.Therefore, it has been concluded that the concept teaching process based on the Frayer model, designed and managed within the scope of the research, increased the level of knowledge and understanding of students in geography courses.